lördag 26 november 2011

ANDAS BORT STRESSEN

Stresspåslag!!!
Hjärtat slår snabbare och din andhämtning blir kort och snabb.
Vi är gjorda för att reagera med dessa symptom när vi utsätts för fara. De gör att vi klarar av att reagera snabbt när vi utsätts för något som hotar oss.
I dag känner vi av samma symptom under mycket längre perioder än vad vi är "designade" för att klara av. Dessutom reagerar vi med stress på sådant som egentligen inte är livshotande.Vi känner stress för att vi inte hinner med våra arbetsuppgifter, för att att tvätthögarna hemma växer, för att vi ska hinna med alla "måsten" innan jul osv. Inte livshotande alls, ändå reagerar våra kroppar på samma sätt som när vi utsätts för livsfara. Dessutom har vi kvar känslan under långa perioder. Självklart är det inte bra för oss.

Det bästa är så klart om du kan förändra din situation och om inte det går ändra dina tankar om situationen så att du slipper känna detta stresspåslag. Om inte det går, eller som ett bra komplement, kan du lära dig att minska stresspåslaget genom att andas dig till lugn.
Ett mycket enkelt och effektivt sätt är att göra denna andningsövning:

  • Andas långsamt in genom näsan, räkna till tre eller fyra och låt luften fylla både lungor och mage.
  • Andas ut ännu långsammare (genom mun eller näsa beroende på vad som känns bäst) och räkna till 10 på utandningen.
  • Upprepa minst tre till fyra gånger.
Denna metod gör att GABA (gammaaminosmörsyra) utsöndras i en del av hjärnan som heter Amygdalan. GABA hämmar impulser i hjärnan, vilket gör att stresshormonerna dämpas och du kommer att både känna dig och bli lugnare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...