lördag 17 september 2011

DE GODA VINNER INTE ALLTID...

Jag tror på karma, och med det menar jag att jag tror att den som gör gott också får gott. Kanske inte nödvändigtvis av den person som man själv var hjälpsam mot, utan snarare från något helt annat håll.
Man brukar säga att det goda alltid vinner, men i vissa sammanhang kan man undra.
Ta TV-program som Robinson, Big Brother eller andra "dokusåpor" där det handlar om att kora en vinnare genom att rösta ut deltagare allt eftersom. Där tenderar de  snälla och vänliga personerna att "ryka först".
Varför är det så?

Jag har forskat lite i det och hittat några undersökningar där man har tittat på just varför grupper av människor tenderar att välja bort de vänligaste deltagarna. Flera undersökningar har gjorts i grupper där antalet deltagare ska minskas ner genom omröstning och alla visar samma resultat - de schyssta blir utröstade snabbt.
När forskarna efter utröstningen har frågat deltagarna hur det kommer sig att de röstar som de gör, har de svarat:
- Jag röstade ut honom/henne därför att han/hon var så trevlig att jag riskerade att framstå som mindre sympatisk.

Det handlar alltså om rädslan av att själv framstå som osympatisk. Fascinerande!
Ingen av deltagarna verkade ha tänkt tanken på att de själva kunde agera mer trevligt och sympatiskt...

Nu tror jag att det här fenomenet kan härröras till just dokusåpor och i tävlingssammanhang och kanske just en speciell typ av människa som finns med i dessa sammanhang. Faktiskt så tror jag att i riktiga livet, så värderas vänlighet på ett helt annat sätt. Men så är ju livet inte en tävling heller...

1 kommentar:

  1. Tack för ett mycket bra inlägg..
    Själv tycker jag undersökningens svar visar hur vi så lätt låter våra rädslor styra oss, vi ifrågasätter inte vår rädsla, vi följer den.
    Är snälla människor inte rädda?
    Jo det kan de visst vara, rädda för att inte bli accepterade om de visar en mindre trevlig sida så varje situation kräver att man vågar titta på den helt utifrån just DEN. Kanske skulle den snälla inte varit så snäll just då och kanske skulle den andre vågat göra ett annat val....

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...