fredag 16 september 2011

4 LYCKOSTRATEGIER


Vi har alla en inneboende strävan efter att må bra och känna oss lyckliga. Forskare har också kommit fram till att vi använder oss av ett antal tekniker som antingen ökar eller minskar vår möjlighet att uppleva lycka. Framför allt är det fyra tekniker som är speciellt framgångsrika. Här får du tipsen på hur du med hjälp av dem kan öka eller minska din lyckonivå:

 1. Visa att du är lycklig
  Öka: Om du känner dig lycklig, se då till att visa det. Le och visa med ditt kroppsspråk att du är glad och mår bra. Du sätter då igång kemiska reaktioner i din kropp som ökar din lycka och ditt välmående. Detta kallas på psykologispråk för förkroppsligad kognition och är dessutom väldigt smittsamt - och den här smittan vill vi gärna sprida!

  Minska: Den som väljer att inte visa sin lycka och glädje på grund av blyghet eller rädsla till exempel, får motsatt effekt. Om du håller tillbaka dina positiva känslor så kommer de också att snabbt försvinna.
 2. Var närvarande
  Öka: Våra tankar har en naturlig tendens att vandra runt, även när vi har mycket att göra. Om vi jobbar på att vara fokuserade och närvarande i det vi gör, kommer vi dels att känna oss lugnare och också lyckligare.

  Minska: Vill du känna dig stressad och olycklig så ska du jobba på att göra så mycket och tänka på så mycket som möjligt. Du stressar din hjärna och gör dig själv olycklig.
 3. Fira
  Öka: Om du har en positiv upplevelse, se till att fira och berätta om den för folk i din omgivning. Ta alla tillfällen du kan till att fira dina eller andras framgångar och positiva upplevelser.

  Minska: Tänk istället att det som hände bara var ren tur. Det kommer troligtvis aldrig hända igen, så det är inte någon idé att ens tala om det. Förminska din skicklighet och ditt kunnande och hänvisa istället till andra personer eller omständigheter.
 4. Tänk på roliga saker du varit med om eller som du har att se fram emot
  Öka: Om vi är i en negativ spiral dras våra tankar till negativa saker och händelser. Detta kan du med tankens kraft ändra på och istället fokusera på sådant som är positivt. Saker du önskar att få uppleva eller som du längtar efter. Att ha trevliga saker att se fram emot ökar dina lyckokänslor. Faktum är att du till och med kan vara lyckligare då du längtar efter något än när du väl är där och upplever händelsen när det är dags.

  Minska: Fokusera istället på sådant som inte har fungerat bra tidigare eller på sådant som du misstänker kan orsaka problem i framtiden. Det är en bra garant för att uppleva missnöje.
Vilken av de här strategierna fungerar då bäst, den som ökar eller minskar din upplevda glädje?
Faktum är att de fungerar precis lika bra.
Frågan är vilket förhållningssätt du väljer?
Att öka eller minska din möjlighet att uppleva glädje?

Jag vet vad jag väljer!

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...