söndag 11 september 2011

BOKTIPS: DEN TÄNDANDE GNISTAN av Malcolm Gladwell

Sådana här böcker gillar jag!
Det är troligtvis inte en bok som "gemene man" går och köper. Det är heller inte någon form av "självhjälpsbok". Malcolm Gladwell som har skrivit boken har istället undersökt hur det kan komma sig att vissa saker "tar fart" i samhället, blir trender, epedimier etc. Jag som är mycket intresserad av socialpsykologi är barnsligt förtjust.

"Den tändande gnistan: hur små faktorer kan förändra världen" är välskriven och författaren är väl påläst i ämnet. Han tar upp ett flertal samhälleliga fenomen som han gör jämförelser med för att hitta just DET som avgör hur och varför det blir en "gnista". Några av de fenomen han undersöker är:

  • Varför det då helt hopplöst omoderna skomärket Hush Puppies helt plötsligt syns på allt från Catwalks till modereportage.
  • Hur det kunde komma sig att brottsligheten i New York minskade drastiskt tack vara att tunnelbanetågen inte längre tilläts vara i trafik nedklottrade.
  • Varför Sesame street kunde bli en sådan dundersuccé.
  • Hur det kommer sig att två personer samtidigt ger sig ut på uppdraget att varna för att Amerikanska inbördeskriget var på väg att ta fart och bara en av dem fick gehör.
Det är intressant och tankeväckande läsning, även om jag kan tycka att författaren upprepar sig lite väl mycket. Det han ändå slår fast är att det finns tre faktorer som faktiskt har en avgörande betydelse för att något ska bli en trend:

  1. Några få, drivande, viktiga personer; Förenare, Vetgiriga och Säljare finns med och sprider budskapet.
  2. Klibbighetsfaktorn: Det "fastnar" hos målgruppen.
  3. Sammanhangets makt: hur till synes små förändringar kan få väldigt stor betydelse i rätt sammanhang.
Har du koll på dessa faktorer, då kan du skapa dig en "hit".
Klart läsvärd bok för dig som är intresserad av samhällelig utveckling och att själv använda tankar och teorier för egen del.

1 kommentar:

  1. Läste denna bok för något/några? år sen och gillade den jag också. Nu vill jag tipsa om en annan bok som jag nyligen läst, den heter "Freakonomics" av Steven D Levitt. Om statistik och samband som man inte tänker på.. Mycket intressant!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...