tisdag 23 augusti 2011

OXYTOCIN - KROPPENS VÄLBEHAGSDROG

Oxytocin är ett hormon som produceras i hypofysen i våra hjärnor. Det fungerar också som signalsubstans, vilket gör att det finns på flera ställen i våra kroppar: i hjärnan, nervsystemet, livmodern, blodbanan mm.
Oxytocin brukar också kallas för "kärlekshormonet" då det är just Oxytocin som utsöndras vid beröring (kramar, smek, massage). Det får oss att känna oss lugna, avslappnade och tillfreds. Dessutom påverkar de fysiskt vår kropp genom att blodtrycket sjunker, kroppen kan hantera näringsupptagningen bättre, det är smärtstillande samt förstärker immunförsvaret.

Oxytecinet får oss att känna tillhörighet och gemenskap, vilket såklart är positivt. Troligtvis är det en av anledningarna till att det förekommer i våra kroppar. Vi är i grunden "flockdjur" och behöver känna tillhörighet  och gemenskap för att kunna överleva.
Syntetiskt oxytecin har nu lyckats framställas, och i ett experiment genomfört i Nederländerna visade sig just effekten av ökad samhörighet tack vare Oxytecinet kunder få negativa bieffekter. I studien som genomfördes ledde hormonet visserligen till ökad gemenskap i en grupp (bestående av en nationalitet), men samtidigt motstånd mot andra grupper (nationaliteter).

Vi lämnar den kemiska varianten och istället fokuserar på allt gott som Oxytocinet i våra kroppar kan göra för oss istället. Det absolut snabbaste och mest verksamma sättet att frigöra hormonet är genom beröring.

  • Lever du i ett förhållande kan du se till att vara nära, krama, vidröra, smeka din partner så fort du får tillfälle. Det krävs inte att man lever som siamesiska tvillingar, utan kan räcka med en flyktig klapp på axeln eller en smekning på kinden för att få effekt.
  • Gå på massage (eller massera din partner/vän). Massage är verkligen ett suveränt sätt att öka både det fysiska och psykiska välmåendet.
  • Umgås nära med dina (eller andras) barn. Var fysisk på samma sätt som barnen, kramas, brottas, klappa om, mys och gosa - Oxytecinet kommer att flöda.
  • Smörj in dig själv med väldoftande hudlotion eller olja. Förutom att du får mjuk och fin hy och doftar gott kommer du att känna av Oxytecinets må-bra effekter.
  • Gosa och mys med ett husdjur, ett fantastiskt sätt att få Oxytecinproduktionen att sätta fart.

1 kommentar:

  1. Helt rätt, är utb inom taktil stimulering och vet och har sett effekterna av beröring. Skulle vilja jobba ännu mer med detta//Britt

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...