måndag 22 augusti 2011

BELÖNA DIG MED GULDSTJÄRNOR!

Varje dag gör du en massa val. Många gånger är du inte ens medveten om att du gör val överhuvudtaget. Du bara gör dem. Andra gånger våndas du över att det är så svårt att välja.
Ibland är det trevliga val och ibland tvingas du välja mellan "pest eller kolera".
Faktum är att i dagens samhälle har vi många gånger lite för många val vilket gör att vi får beslutsångest och inte har en aning om vad vi vill med våra liv egentligen.

Men nu tänkte jag mer skriva om de mindre val du gör varje dag oavsett om du är medveten om dem eller inte.
När du jobbar med någon sorts förändringsarbete och vill få tillstånd nya vanor, då krävs det att du är medveten när du står inför ett val. Säg till exempel att du har bestämt dig för att börja motionera nu till hösten. När du ska ge dig ut på din jogginrunda du har planerat så drabbas du av tvivel. Det ser ut att kunna bli regn när som helst. Du har två val:

 1.  Ta på dig bra kläder som står emot lite regn och ge dig ut på din planerade joggingtur.
 2. Stå över jogginturen för att hoppas att det är bättre väder nästa gång du planerar att ge dig ut.
I det här läget är det väldigt lätt att du väljer alternativ 2, helt enkelt därför att vi människor gärna väljer den enklaste vägen. Men, den enklaste vägen kommer inte att leda dig till dina mål. 

Ett knep för att få dig mer medveten om de val du ställs inför dagligen och inte minst för att sporra dig till att göra så många kloka val som du bara kan är att belöna dig för varje gott val du gör.
Min favoritmetod är att för varje gång du gör ett klok val belöna dig med en guldstjärna. Ett sådant där litet klistermärke som du kanske som elev fick någon gång av din lärare när du gick i skolan. Köp hem ett helt gäng med guldstjärnor (finns i hobbybutiker och bokhandlar t.ex.). 
Var sedan uppmärksam under dagen varje gång du ställs inför ett val. Det krävs att du är medveten om alla val du behöver göra. Fundera noga på vilket av alternativen som är rätt för dig och det du vill uppnål. För varje gång du fattar ett klokt val som tar dig närmare ditt mål, klistrar du inte en guldstjärna i din kalender. Gör det till en sport att samla så många guldstjärnor som möjligt.

Bestäm dig sedan för något trevligt som du ska belöna dig med när du har ett visst antal stjärnor. 

4 kommentarer:

 1. Livet innan Liten - Så gärna! Hoppas att det blev flera guldstjärnor idag:-).

  SvaraRadera
 2. Funkar superbra! Använde mig av det när jag drog ner till enbart lördagsgodis. Det blir så fiiiint med alla guldiga stjärnor och man käner sig nöjd!

  Linwin

  SvaraRadera
 3. Linwin - Superbra tips! Och visst smakar godiset ännu godare nu när du bara äter på lördagar ;-).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...