måndag 1 augusti 2011

BOKTIPS: AYURVEDA FÖR DITT SINNE av Janesh Vaidya

Det här är en bok som jag tycker riktigt mycket om. Janesh Vaidya är en ny bekantskap för mig. Han är en internationellt välkänd ayurvedaläkare, föreläsare och nu också författare. Han har tidigare skrivit "I det sista regnet" som bygger på hans uppväxt i Indien - den måste jag bara också läsa.
Men nu var det alltså hans andra bok, "Ayurveda för ditt sinne" som jag har läst. Jag har själv varit intresserad av ayurveda i flera år, läst några böcker och fått en privat konsultation. Jag lär mig en hel del nytt och på ett djupare plan från den här boken. Boken ger en mer ingående syn på ayurvedans tankar kring både kropp och själ. Jag skulle inte rekommendera den här boken till någon som är nybörjare på området. Då skulle jag i sådana fall hellre rekommendera "Ayurveda för kropp och själ" av  Eva Sanner och Peter Ljungsberg. Men om du har läst någon bok tidigare eller är lite bekant med auyrvedan, så är det här absolut en bok för dig.

Jag tycker som sagt väldigt mycket om boken. Ayurveda är en lära som är omfattande och den tar många, många år att lära sig. Det märks att Janesh vet vad han pratar (skriver) om. Han har stor kunskap och dessutom är han mycket duktig på att förmedla den. Något som inte är alltför lätt inom ett så komplicerat område. Han har en förmåga att uttrycka sig och göra liknelser med livet så att jag ständigt tänker: - Ja visst, precis så är det.
Jag känner igen mycket av det han skriver om i liknelser som jag själv gjort. För nästan precis ett år sedan gjorde jag själv en jämförelse mellan våra liv och trafiksignaler (klicka här för att läsa), precis som Janesh skriver om i boken. Han gör liknelsen med oss som bilförare på vägarna = livet, och diskuterar hur vi hanterar rusningstrafik, möten, korsningar etc.

Boken är också fylld av massor med bra övningar för att hjälpa dig att stärka ditt psykiska välmående i tillvaron. Rekommenderas å det varmaste till dig som är intresserad av Ayurveda. Boken är dessutom på många ställen rent poetisk då Janesh skriver så vackert. En njutning att läsa bara det.

Läs, lär och njut med andra ord!

5 kommentarer:

 1. Jag läste denna bok för någon månad sedan och går och slår upp den lite då och då. Jag har bokmärken lite varstans i boken.

  SvaraRadera
 2. Och i augusti/september föreläser Janesh Vaidya i flera olika städer i Sverige. Rekommenderas! Föreläsningsschemat finns på hans hemsida - www.janeshvaidya.com

  SvaraRadera
 3. Ingela - visst är det en sån bok som man kommer att återkomma till igen och igen. Min är full av anteckningar, markeringar och överstrykningar :-). Roligt att du också tycket om boken.

  Malin - tack för tipset! Det måste jag så klart kolla upp.

  SvaraRadera
 4. Den här killen dyker upp lite var stans i mitt liv just nu får nog kolla upp honom//Britt

  SvaraRadera
 5. Britt - det måste vara någon mening med det;-). Han har MYCKET klokt att berätta, så jag tycker definitivt att du ska undersöka honom lite närmare.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...