tisdag 2 augusti 2011

BLONDINBELLA BERÄTTAR OM VIKTEN ATT JOBBA EFTER SINA EGNA FÖRUTSÄTTNINGAR

Blondinbella berättar att hon kan vara så extremt produktiv tack vara ett hon anpassar sitt jobb efter sin personlighet. Det är något som alla borde vara mer lyhörda för. Arbetar du med ett arbete där din personlighet passar in och passar de yttre förhållandena dig? I sådana fall har du bäst möjlighet att både må riktigt bra och kunna göra ett bra jobb. 


Blondinbella, eller Isabella Löwengrip som hon egentligen heter, skriver i ett inlägg på sin blogg att hon ofta får frågan om hon har någon form av "bokstavskombination" med tanke på att hon är så produktiv.
Mycket kan säkert tyckas om denna unga blonda tjej, men inge kan säga annat än att hon är väldigt produktiv, idérik och och driftig.
På frågan svara Isabella så här:
"Jag är extremt effektiv när jag är igång och kan ha många bollar i luften utan att det är jobbigt.
Alltså; lista ut hur du fungerar och agera där efter! Hade jag endast fått jobba kvällar och med samma sak så varje dag så hade jag tappat motivationen helt och inte alls presterat bra ifrån mig. Dessutom hade jag nog blivit deprimerad. Men nu när jag anpassar mig efter hur jag fungerar, jag är morgonpigg och jobbar effektivt i 1,5 timma med pauser och olika saker och går och lägger mig tidigt, då blir jag superwoman!"
Det Isabella gör är helt rätt och som många fler borde bli duktigare på, nämligen att utgå efter sin personlighet och egna förutsättningar. Då går det nämligen så mycket lättare i livet. Och när det går lätt är det roligt. Och när det är roligt vill du göra mer. Och när du gör mer blir du duktig...osv.
Tänk dig det motsatta. Du är en extremt morgontrött person som jobbar som tidningsbud. Varenda morgon kommer att bli en fruktansvärd kamp. Du kommer aldrig att komma till jobbet på bra humör.
När jag gick på gymnasiet hade jag en dröm att bli designer. När jag gick till syokonsulenten för rådgivning inför valet till gymnasiet gav hon mig bara två val: 3-årig ekonomiskt eller 4-årig tekniska. Jag mumlade förläget fram att jag ville gå Beklädnadsteknisk. Syokonsulenten tittade nästan föraktfullt på mig i sin plisserade kjol och sin stickade väst (jodå, det här stunden har jag väldigt tydliga minnen av)och sa: - Men lilla gumman, det är väl att sikta lite väl lågt här i världen.
För mig var det inte att sikta lågt, det var en dröm jag hade och jag tyckte att jag siktade högt.
Men, vad visste jag som 16-åring. Jag lyssnade på syokonsulenten och sökte 3-årig ekonomisk. 
Det hade blivit katastrof, kan jag säga. Jag var visserligen duktig på matematik, men jag tyckte INTE att det var kul. Absolut inte. Som ekonom någonstans hade jag mått dåligt varenda dag på jobbet, kan jag säga.
Jag tror att många vid olika tillfällen i livet gör val som blir fel. Man kanske mår dåligt över dem, men ändå inte förstår riktigt varför. Därför är det viktigt att våga fundera på hur det är man har det i tillvaron. Felaktiga val gör vi alla i olika skeden, det är naturligt. Men vi har alla möjlighet att ångra oss och ändra på våra förutsättningar på ett eller annat sätt.
Fel person på fel plats blir aldrig bra, inte för någon. Ställ dig dessa frågor för att kunna känna efter hur det står till för dig:
  • Känner jag mig glad när jag ska till jobbet/skolan/annan verksamhet?
  • Känner jag att jag mår bra och utvecklas när jag är där?
  • Får jag energi när jag är där, eller tar det energi?
Precis som Isabella uttrycker det, så måste du anpassa dina arbetsförhållanden efter din personlighet. När du har ett jobb som passar dig, så kommer du både att må bättre och producera bättre.
Du ska alltså jobba MED din personlighet för att det ska bli en bra kombination, och inte mot.

PS. Och det blev inte 3-årig ekonomisk för min del. Min slöjdlärare som visste om mina drömmar och som stöttade mig tipsade om en ny estetisk linje med sömnadsinriktning som jag sökte och kom in på. Och jag levde min dröm som designer under några år. Sedan fick jag nya intressen som tog mig på nya vägar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...