söndag 7 augusti 2011

BOKTIPS: 4 TIMMARS ARBETSVECKA

Under semestern har jag så påpassligt läst den hypade boken "4 timmars arbetsvecka" av Timothy Ferris. Boken har legat etta på New York Times bestsellerlista och en hel del andra topplistor också för den delen.
För vem vill inte enbart kunna jobba fyra timmar i veckan - eller?!?

Timothy Ferris skriver om sina egna erfarenheter som anställd och egenföretagare och han har en hel del erfarenhet att dela med sig av, både bra och mindre bra. Idag är han framgångsrik företagare och lever som han lär - han jobbar lite och reser och njuter av livet resterande tid.

Och visst har han en hel del kloka tips att dela med sig av som gör att man inte behöver sitta på sitt kontor hela dagarna. Men, jag slås av tanken att boken ändå riktar sig till en viss kategori av yrken - de som jobbar på just kontor och kanske ännu hellre de som är egna företagare. Jag tänker att de som har de kanske tuffaste och mest krävande jobben, de som arbetar med människor, de kan aldrig förvänta sig att kunna arbeta 4 timmar i veckan för att kunna slappa och göra det de känner för resterande tiden - mot full betalning. Ändå är de just dessa människor som enligt min mening borde får jobba mindre för att ta hand om sig själv mer.

Nå väl, en hel del bra tips bjuds det på ändå. Inte minst om hur vi kan effektivisera vår tid vid datorn. Det är något vi alla kan lära oss av, både på jobbet och privat.

När jag läser boken funderar jag på om jag verkligen skulle vilja jobba bara fyra timmar i veckan. Vad skulle jag göra resten av tiden? Resa är ok ibland, men jag är som tjuren Ferdinand och trivs bäst hemma under korkeken. Faktiskt är det så att jag tycker om mitt jobb. Väldigt mycket till och med. Jag kanske istället ska sikta mot fyra timmars arbetsdag. Det verkar rimligare. Men jag skulle nog inte kunna hålla mig från att jobba på min fritid ändå är jag rädd...

De som kan ha nytta av att läsa boken är:

 • Personer som är verkligt trötta på sina jobb och vill hitta nya alternativ.
 • De som arbetar på kontor och redan nu har ett relativt fritt arbete.
 • De som är egna företagare - inte minst med nätbaserade/drivna företag.

3 kommentarer:

 1. Titeln på den boken lockar naturligtvis till läsning. Jag började läsa boken i våras, men slutade efter mindre än halva boken. Jag blev så arg för på det sättet som han beskriver, så kan inte de flesta jobba. Det gäller möjligen ett fåtal egenföretagare i vissa typer av företag. Det gäller inte mig som anställd, trots att jag sitter på ett kontor och jobbar med IT. Jag måste jobba mina timmar i alla fall, hur jag än vänder mig.
  Jag blev bara irriterad för att det inte kändes som ärliga sätt att jobba lite. Jag la ifrån mig boken ock ägnade min lilla fritid till att läsa en bra bok istället.

  SvaraRadera
 2. Camilla - jamen visst är det så att det som är i stört behov att få arbeta mindre tid på grund av tunt fysiskt och psykiskt jobb är det som inte kan göra det. Man förväntas vara på sin arbetsplats under arbetstiden.
  Dock tyckte jag att det fanns en del andra tänkvärda tips som kan göra att struktur och vardag kan flyta på lite bättre.
  Men någon 4 timmars arbetsvecka lär jag aldrig få ;-).

  SvaraRadera
 3. Som egen företagare känns det verkligen intressant att läsa boken!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...