torsdag 4 augusti 2011

BARA DU TÄNKER POSITIVT SÅ BLIR ALLT BRA?!?!?!?

Vi har fått lära oss de senaste åren att vi kan förändra vår tillvaro genom att tänka positivt. Och det stämmer faktiskt. Nu finns det flera forskningsstudier som har lyckats påvisa att hjärnan faktiskt kan ändra struktur genom att vi helt enkelt tränar på att tänka positiva tankar snarare än negativa.

Men, alla har vi dåliga dagar, stöter på motgångar eller känner oss allmänt deppiga och nere. När då någon kommer fram till oss, ler käckt, klappar oss uppmuntrande på axeln och säger:
- Så ja, det blir bra ska du se bara du tänker lite positivt.
I dessa lägen gör just sådana ord att man känner sig ännu mer deppig och inte minst förbannad.

Jag tror att vi måste ge utrymme åt ALLA våra känslor, både positiva och negativa. De ligger nedärvda i våra gener och fyller alla en funktion. Det vi ska vara uppmärksamma på är vid de tillfällen då vi tycks fastna i negativa känslor. Du har säkert varit med om det själv vid något tillfälle då du har mått dåligt. Efter ett tag får de negativa känslorna nästan ett "eget liv" och det känns svårt, för att inte säga omöjligt, att ta sig ur den negativa spiralen.
Men det går!

Det är inte händelser eller omständigheter i sig som får dig att må dåligt. Det är dina tankar om desamma.
Du kan styra över dina tankar.
Du kan välja dina tankar.
Det är inte lätt alla gånger, och speciellt inte när du för tillfället mår dåligt - när du som bäst behöver förändra dina negativa tankar till positiva och stärkande tankar istället.

Fråga dig själv:
- Hur vill jag må idag? Hur vill jag känna mig?

Välj sedan en eller flera tankar som får dig att känna på det sättet.
Vad gör du när du känner på det viset?
Var är du?
Med vem är du?

Det krävs träning, så ge inte upp på en gång om det inte fungerar. Ju sämre du mår, desto mer behöver du träna och desto viktigare är det att du gör det.

Men du, en dålig dag är helt ok att ha, utan att du behöver tänka klämkäcka tankar. Du kanske rent av mår bra av och behöver få känna dig lite nere och eländig för en dag eller två. Det är inte farligt.

3 kommentarer:

 1. Vet inte om/hur mycket du läst om attraktionslagen men kan inte låta bli att slå ett slag för Irinas sajt om just denna: attraktionslagen.info. I en av hennes guider får man faktiskt tips om hur man successivt kan påverka sina känslor att bli mer positiva genom att hela tiden välja tankar som ger lättnad utifrån det tillstånd man just nu befinner sig i (med tanke på det du skriver om att man har svårt att ta till sig budskapet "tänk positivt!" när man mår som sämst). Det är ursprungligen taget från en bok inom samma ämne men Irina förklarar det på ett sätt som gör att det till och med fungerar för mig som är expert på att sätta mina tankar i negativa spiraler.

  Hur som helst, attraktionslagen ger teorin bakom varför positiva tankar faktiskt fungerar och förklarar hur vi är skapare av våra egna liv. Flummigt och teoretiskt men väldigt intressant!

  SvaraRadera
 2. Jessica - Tack för tipset. Jag har såklart hört talat om attraktionslagen, men inte hittat till Irinas sida tidigare. Den ska jag undersöka. Det som är så spännande är att man faktiskt idag med teknikens hjälp kan bevisa att hjärnans struktur faktiskt förändras i takt med att vi ändrar vårt sätt att tänka. Det betyder bevisligen att det fungerar.
  Visst kan det låta flummigt, men jag tror att alla kan hitta en nivå där de känner att det faktiskt fungerar.
  Tack ännu en gång för ditt tips. Kram

  SvaraRadera
 3. Ja, det här är bara ett bevis på hur fantastisk vår hjärna är. "Det är inte hur du har det, utan hur du tar det", är en mening som är min ständiga följeslagare. MEN som sagt, det tar tid att kalibrera in hjärnan till positivt tänkande...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...