fredag 8 juli 2011

HURRA SEMESTERN ÄR HÄR!

Nu börjar min fyra veckors långa semester. Långa vet jag i och för sig inte om man kan säga att fyra veckor är... Men ändå. Jag har sett fram emot den, och nu är den här.

Vad innebär semester och ledighet för dig?
Har du funderat på det?
Vad vill du få ut av din ledighet?
Vad vill du få mer av?
Vad vill du få mindre/inte alls av?

Ofta ser vi så fram emot och planerar vår ledighet så att vi har massor att hinna med under några få sommarveckor. Det är nog kardinalfelet vi gör. Att vi planerar in för mycket. För det är ju en ledighet det handlar om. Ledighet som att vi ska ta det lugnt, varva ner, finna ro, hitta ny kraft. Ja, vila upp oss efter ett kanske arbetsamt år.

Självklart kan vi fylla vår ledighet med resor, upplevelser och träffa släkt och vänner, men det är viktigt att det inte blir måsten och stressfyllt, för då får semestern en motsatt effekt. Vi kommer tillbaka till jobbet mer stressade än någonsin.

Hur ser din semester ut?
Så här ser min ut:

Det här minskar/tar jag bort:

 • Smink: jag sminkar mig inte alls undre sommaren. Tycker annars att det är roligt, men använder mig inte av så mycket. Men på sommaren vill jag ge även huden semester. Dessutom spar jag tid. Undantaget om jag skulle bli bjuden på någon gala - då lovar jag att göra mig fin ;-).
 • Stress: Inte så många måsten. Göra en sak i taget. Prioritera rätt. Det minskar min stress.

Det här vill jag ha mer av:
 • Umgänge med barn och familj: Inte så mycket måsten utan mer här och nu. Inte alltid tillsammans, men när vi är tillsammans är fokus och närvaro där och ingen annanstans.
 • Tidiga sommarmorgnar: Innan alla har vaknat. När luften är skön och solen på väg upp. Då vill jag ut och springa eller powerwalka. Det ger mig massor av livsglädje och energi.
 • Läsa. Tänk om jag hade all tid i världen för att läsa alla böcker jag vill läsa. Nu har jag inte mer tid än någon annan, så det gäller att använda den förnuftigt. Bok ska med på stranden, på resan och under siestan. Flera små läspauser under dagen är min melodi.
 • Medveten närvaro: Inte i tanken vara någon annanstans utan njuta av här och nu. Bonuseffekten blir att semestern kommer att kännas mycket längre.
Som egenföretagare är det svårt att ta semester fullt ut. Inga coachingkunder på ett par veckor och absolut ett lugnare tempo.
Inlägg på bloggen? Självklart! men det får blir lite som det passar. Kanske inte något på några dagar, kanske 12 inlägg på en dag. Det beror sig på tid, lust och inspiation.
Jag kommer att ägna en del tid åt att skriva på några kommande e-böcker som jag kommer att erbjuda till fösäljning mot slutet av sommaren.
Men framör allt kommer jag att ta dagen som den kommer. Mindre krav och mer närvaro och lust.

Och du, ge din själv precis en sådan semester som du behöver!

3 kommentarer:

 1. Låter härligt och precis som jag vill ha det! Jag har en lååång semester i år. Hela 8 veckor!! :D (Med lite föräldraledigt som drygat ut)Skrev en liten semester reflektion idag på bloggen faktiskt. Vad som är viktigt för mig på semestern :)

  Ha en underbart skön semester!!

  SvaraRadera
 2. Jag kan konsten att ta det lugnt. Jag har nu varit ledig i drygt två veckor och jag har än så länge hunnit läsa 5½ böcker och ändå haft mycket tid med familjen. Det bästa är att det är drygt fem veckor kvar av skön ledighet.

  För mig handlar det om att slippa titta på klockan. Äta när man är hungrig, sova när man är trött. Inte en massa måsten och en stort sett tom almanacka. Enda gången det står något i den, är det för någon rolig sak.

  SvaraRadera
 3. Underbar lista över saker att ha mer av på semestern.
  Visst är det tur att man kan tidsinställa inlägg? :)


  Önskar dig en underbar helg med maxad Rockstjärnestatus!

  Kram, C

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...