fredag 8 juli 2011

TRAIN YOUR BRAIN

Att träna upp vår minneskapacitet ger oss många fördelar, inte minst på jobbet. Genom att aktivt träna hjärnan så minskar du också risken för framtida demenssjukdomar. Här får du 8 tips på övningar du kan göra på jobbet för att öka ditt minne.

Hjärnkraft är betydligt hetare än.... kärnkraft.
Intresset för hur hjärnan fungerar (vi vet bara en bråkdel ännu) och inte minst hur vi kan effektivisera hjärnans arbete är stort.
Minnesforskning är en del som det forskas mycket kring. Det är fortfarande ett relativt nytt forskningsområde, men en hel del fakta och tips har man lyckats få fram på hur vi kan förbättra vår minneskapacietet. Det handlar om att träna och utmana hjärnan på olika sätt.

Här är några tips på hur du kan träna hjärna och minne på jobbet (din chef kommer att uppskatta det)*:

  1. Organisera ditt skrivbord/din arbetsplats. Forskning visar att personer som har ordning på skrivbordet kommer ihåg mer. Så rensa! Ta bort/släng sådant som inte behövs. Organisera och skapa struktur.
  2. Ta en yogapaus. Yoga är perfekt för din hjärna och får dig att fokusera. Ladda ner program på några minuter till din dator kan du exempelvis göra härifrån.
  3. Kludda när du lyssnar. När du sitter i telefon eller på ett möte, ha papper och penna tillhands och "kludda". Forskning ger stöd för att vi fokuserar bättre och därmed minns bättre när vi har kluddat samtidigt som vi lyssnar. En förbättring på minneskapaciteten på upp till 29 % har påvisats.
  4. Var social och nätverka. Här talar vi om möten IRL (Facebook etc. räknas inte). Det har visat sig att personer som underhåller sitt sociala nätverk har mindre risk för sviktande minne i ålderdomen. 5 minuters småprat med dina kollegor kan alltså vara en klok investering.
  5. Spela online-spel på nätet. Genom att spela spel på datorn, speciellt sådana som går ut på att du ska klara av att lösa någon form av uppgift på tid gör att du får anstränga hjärnan och fokusera ordentligt. Det är som ett litet träningspass för hjärnan. Förslagsvis tar du det här fem spelminutrarna på din rast om du inte har annat överenskommet med din chef.
  6. Bär klockan upp och ner.Den lilla ansträngning som krävs för att du ska kunna utläsa tiden korrekt är bra träning för hjärnan.
  7. Lär dig att minnas namn. När någon presenterar sig för dig, repetera hans/hennes namn, både muntligt: - Hej HELENA, kul att träffas, och mentalt. Försök också att koppla namnet till någon känd person/plats etc. så är det lättare att minnas - Sköna Helena, exempelvis.
  8. Upp och hoppa. Genom att ställa dig upp och göra några upphopp så sätter du fart på både kroppen och knoppen. Stillasittande är inte bra för oss, och genom att se till att du får lite rörelse under arbetsdagen, så  minskar du risken för exempelvis demens.
*Tips från Huffington Post.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...