Vi blir mer nöjda och mätta efter att vi har ätit mat som är fet och energirik än när vi äter olika typer av hälsosam och mer energifattig mat. En ny studie visar att det mer handlar om vad vi tror att vi ska känna snarare än vad vi faktiskt upplever.
I en nyligen genomförd studie lät man personer testsmaka två olika milkshakes för att kunna avgöra hur kroppen skulle svara på det olika kaloriinnehållet i dem. En sades vara en lightvariant medan den andra var full av kalorier. I själva verket var det två milkshakesen identiska. Deltagarna fick testsmaka de två "varianterna" med några veckors mellanrum så att de inte skulle kunna känna att de var identiska.
Deltagarna fick genomgå tester efter det att de druckit de två (för dem) olika milkshaksen. Bland annat togs blodprov så att man kunde mäta halten av ghrelin, ett hormon som produceras i magsäcken och som ökar när du är hungrig och minskar när du är mätt.
Resultatet blev anmärkningsvärt då deltagarna visade betydligt lägre produktion av ghrelin då de ätit en milkshake de trodde var full av kalorier medan hormonet ökade då de ätit milkshaken de trodde hade ett lågt kaloriinnehåll.
Slutsatsen av denna studie är också förklaringen till varför det är så svårt att gå ner i vikt genom att äta mat som vi vet är hälsosam. Det är alltså vår tanke kring maten, om den är fet, onyttig och energirik eller om den är lätt, nyttig och inte så energirik som avgör om vi känner oss mätta och belåtna - inte själva maten. Vi känner oss helt enkelt inte nöjda när vi äter hälsosam mat.
Kanske finns här också förklaringen till varför LCHF-kosten fungerar så bra för många. Den maten är både fet och energirik - ändå är den "tillåten". Vi bli mätta och nöjda både fysiskt och psykiskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar