lördag 4 juni 2011

DET FINNS EN LYCKOGEN

Serotonin, kroppens eget lyckohormon, får hjälp av en nyupptäckt gen, 5-HTT att spridas i kroppen. Har du turen att ha en högfungerande 5-HTT gen, så är du troligtvis också en lyckligare människa.

I våra kroppar finns ett ämne som heter serotonin. Det har till uppgift att balansera våra känslor och styr  bland annat hunger,glädje irritation, ilska, välmående, livslust mm. Serotonin brukar kallas för vår egen "lycko drog" då höga halter får oss att må bra och känna oss tillfreds med tillvaron.

I The Telegraph kan man läsa att forskare nu har identifierat en gen, 5-HTT. Den genen har till uppgift att hjälpa nervcellerna att förse kroppen med serotonin. Nu har forskare påvisat att personer som har ett lyckligare förhållningssätt till livet har en högfungerande 5-HTT gen. Det finns två olika "versioner" av denna gen, långa och korta. Vi ärver dessa gener från våra föräldrar och har vi turen att båda våra föräldrar har den långa varianter - då bli lyckogenen högfungerande och våra kroppar kan producera mer serotonin = större möjlighet till lycka.

Om du misstänker att du inte har ärv den långa 5-HTT genen från båda dina föräldrar, så ska du inte misströsta. Det finns även andra kemiska processer i kroppen som kan påverka dina känslor. Likaså påverkas vi till stor del av alla erfarenheter vi får i livet.

Tips på hur du kan öka serotoninhalten själv:

  • Se till att vistas i dagsljus varje dag.
  • Ät kost som innehåller ämnet Tryptofan: kyckling, kalkon, ägg, bönor, linser, avokado, lax, skaldjur, nötter och broccoli bland annat.
  • Ät choklad med minst 70% kakao.
  • Motionera
  • Meditera

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...