torsdag 2 juni 2011

EGOLOGISKT SYNSÄTT (SJÄLVKÄRLEK) GER DIG BÄTTRE FÖRUTSÄTTNINGAR


Att ha ett självkritiskt synsätt är betydligt vanligare än att visa kärlek och omtanke mot sig själv. Vi har dock mycket att vinna på att ha ett mer EGOlogiskt synsätt - att ta hand om oss själva bättre, lyssna på och visa oss själva kärlek och omtanke. 

För många är det betydligt lättare att vara självkritiska än att visa uppmuntran och omtanke om sig själva - självkärlek. Och det är ju verkligen synd. Amerikanska professorn  Kristin Neff har undersökt varför det är så och kom fram till att många är rädda för att visa sig självkärlek därför att de tror att de ska släppa all självkontroll. De sade sig vara rädda för att de exempelvis skulle äta obegränsade mängder glass, strunta i att åka och jobba och istället stanna hemma och se på Oprah repriser hela dagarna om de började bli för snälla mot sig själva. Det trodde med andra ord att de genom att visa självkärlek skulle bli lata, bortskämda och sakna självkontroll.

Men är det verkligen så?
Riskerar vi att bli bortskämda, självcentrerade och tappa självkontrollen om vi tar hand om oss själva och ser till att vi mår bra? Är det rentav farligt att vara EGOlogisk?

Forskning har visat att personer som är alltför självkritiska inte mår bra. De visar ofta upp problematik såsom ångest och depression. De har dessutom både lägre självkänsla och sämre självförtroende.
När vi uppfostrar våra barn, är vi ofta medvetna om att vi stärker dem genom att visa kärlek, stärka deras självkänsla och visa att vi tror på dem. Vi skulle många gånger inte drömma om att säga sådana negativa saker till dem som vi säger till eller tänker om oss själva.
Men vad är egentligen skillnaden?
Varför tappar vi denna inställning om att vi stärker, stöttar och motiverar på bästa sätt genom att visa kärlek och omtanke - även mot oss själva?

Personer som visar självkärlek sätter upp höga mål, men det blir inte alltför besvikna om de inte når dem. Istället för att klandra sig själva och älta sin oförmåga sätter de istället nya mål som de arbetar mot att nå. Dessa personer har också i större utsträckning en motivation som kommer inifrån dem själva. Det betyder att de gör saker för att de själva vill växa och må bra snarare än att visa upp sig och få omgivningens gillande. Personer som visar självkärlek tenderar också att ha ett hälsosammare synsätt, de motionerar i större grad, har lättare för att lyckas med att gå ner i vikt eller sluta röka.

Ni ser vi har ALLT ATT VINNA på att anta ett mer EGOlogiskt hållningssätt!


 • I dag är det helgdag. Har du planer för dagen? Se till att lämna utrymme för att göra något som du mår bra av. Vad skulle det kunna vara?

4 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg. Jag kommer att länka till dig i dagens blogginlägg om det är ok?!

  Kram
  Linda

  (Den nakna coachen)

  SvaraRadera
 2. Den nakna coachen - Det får du så gärna Linda :-). Ha en fin dag. Kram

  SvaraRadera
 3. Det är viktigt att ge sig själv självkärlek för att man själv och andra runt omkring ska få ett bra liv. Fint skrivet och jag känner, faktiskt, när jag läser det du skriver att jag är riktigt bra på det här med självkärlek där jag är idag i mitt liv. :)

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. Åh vilket bra inlägg. Jag ska sträva mot en EGOlogisk sommar.Ha det fint

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...