onsdag 1 juni 2011

ENERGIMAXA DIN DAG

Att vara full av energi från frukost till det är dags att slappna av och gå till sängs behöver inte vara en utopi. Här bjuder jag på 12 tips som gör att du kan undvika energitjuvar och istället fylla på med energigivande aktiviteter.

Jag tänkte bjuda på lite tips på hur du fyller din dag med aktiviteter som gör att du maxar din energi - från morgon till kväll. Det finns massor med små saker som du kan göra under dagen för att hålla din energi på en jämn och hög nivå.

 1. Börja med att äta frukost.
  Studier visar att personer som äter frukost håller både ett jämnare humör och en jämnare energinivå under resten av dagen. Undvik socker- och kolhydratrika livsmedel som gör dig "hög" direkt på morgonen för att dippa ett par timmar senare. Satsa på långsamma kolhydrater, protein och hälsosamma fetter. 
 2. Om det behövs fejka energin.
  Känner du dig inte alls på topp och långt ifrån energifull innan du ger dig av till jobbet? Fejka! Slopa grå- och beigemurriga myskläder och sätt på dig något snyggt och färgglatt. Se dig i spegeln och LE. Ditt leende får din hjärna att tro att du är på bra humör och är full av energi och vips så producerar den ännu mer må-bra hormoner, endorfin och serotonin  Så uttrycket "Faket it till you make it" ligger det en hel del i. 
 3. Låt dina känslor förse dig med energi.
  Om du börjar känna att energinivåerna minskar drastiskt efter ett par timmar på jobbet, så är det lätt att du fastna i eländiga tyck synd om mig tankar. All din energi går åt till att älta det som inte är bra, och det gör varken dig eller någon annan mer lycklig eller full av energi. Ta istället kommandot över dina tankar och börja istället fokusera på vad du FAKTISKT har i livet som ÄR BRA och som fungerar. . Vad har du att vara tacksam över? Försök koma på minst 10 saker.
 4. Hitta energin att ta tag i din "Att göra lista".
  Att göra samma sak hela tiden och på ren rutin är en riktig energitjuv. Om du istället tar tag i någon ny arbetsuppgift som kräver ny tankeverksamhet och engagemang så kickar kroppen direkt igång ditt belöningssystem i form av att producera en massa dopamin. Att bara göra små förändringar i dina dagliga rutiner gör att hjärnan reagerar på detta sätt vilket får positiva effekter för dig i form av mer energi.
 5. Håll dig vaken och energifylld på möten.
  Drick något kallt. Drycken i sig gör att du inte blir uttorkad, då sjunker din energinivå drastiskt. Kall dryck, gärna med is gör dig extra alert. Bäst av allt är iste som ger dig både kall dryck och en dos koffein och aminosyror som stimulerar hjärnans alfavågor vilket håller dig alert på vilket långtråkigt möte som helst.
 6. Håll dig igång även om du sovit för lite.
  Är du kaffedrickare så är det bättre att sprida ut ditt kaffeintag på flera mindre portioner/koppar än att dricka mycket vid ett och samma tillfälle. Studier visar att mindre doser av koffein spridda under dagen ger bättre effekt på din energi och din vakenhet än stora doser vid få tillfällen. 
 7. Social energi - säg dom det är.
  När du umgås med vänner och kollegor och "snyggar till " dina historier lite eller berättar små "vita lögner", tar det mycket av din energi. Medvetet eller omedevetet kommer du lägga energi på att komma ihåg vad du sagt till vem för att inte glömma bort och bli avslöjad. Om du inte säger annat än sanningen så behöver du inte fundera på vad du har sagt. Känns det som att du inte kan vara riktigt ärlig utan att såra, så försök att säga sanningen på ett så mjukt sätt som möjligt.
 8. Behåll din energi när du är upprörd - andas.
  Känner du dig arg eller irriterad? Då förlorar du massor av energi. Dessutom andas vi bara på ytan, vilket gör att vi förlorar ännu mer energi. Genom att se till att andas djupt, ända ner i magen, och långsamt - in genom näsan och ut genom munnen så syresätter du kroppen ända ut i cellnivå, sänker hjärtrytmen och sänker blodtrycket. Du blir dessutom en betydligt smartare människa när du är lugn och sansad.
 9. Röra gör dig orkeslös.
  Alla prylar som ligger och skräpar och alla uppgifter som väntar på att göras stjäl din energi från dig. Försök att strukturera upp och rensa i din omgivning så att du inte konstant befinner dig i både fysisk och mental röra.
 10. Maxa energin för träningspasset.
  Att motionera ger dig mer energi, men ibland kan det vara svårt med motivationen. Gör en spellista med låtar som du gillar och som har up-tempo, så peppar de dig till att orka igenom ett träningspass med mycket mer energi än du trodde var möjligt. För bästa effekt, välj låtar med 120 - 140 beats per minute. Ett bra exempel är Black Eyed Peas "I got a feeling" (128 bpm).
 11. Trött på eftermiddagen? Rör på dig!
  Om du inte håller cirkulationen i kroppen igång, blir du trött. Den typiska eftermiddagsdippen kan du undvika genom att se till att röra på dig. Spring i trapporna, gå en promenad - 10 minuters promenad ger dig högre energinivå under två timmar.
 12. Energihöjare och belöning.
  Njut av en bit mörk choklad. Andra sockerrika produkter som kakor, smågodis etc, ger dig bara blodsockersvängningar som tröttar ut dig ännu mer. Mörk choklad däremot innehåller ämnen som ger en jämn nivå av blodsocker samt nyttiga oxidanter på det. Chokladen bör innehålla minst 60 % kakao för att anses hälsosam.

3 kommentarer:

 1. Vilket superinlägg!!Nu har jag gjort alal punkterna, sånär som på chokladen, men den ska jag ta till mitt te nu!! :)

  SvaraRadera
 2. Mycket bra tips, lika i det tidigare inlägget om sömn. Jag noterar och ska försöka följa dessa punkter, känner att jag behöver det.

  Kram Elvira

  SvaraRadera
 3. Makena - Roligt att höra :-)! Hoppas att du nöt ordentligt av chokladbiten.

  Elvira - Tack för det! Det är bara att plocka och välja det som passar. Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...