onsdag 1 juni 2011

HAR DU MATSABOTÖRER I DIN NÄRHET?

En stor anledning till att många personer misslyckas med att hålla en hälsosam diet är att det hindras av sin partner eller andra familjemedlemmar som inte uppskattar kosthållnigen själva. Motståndet gör att man överger sina sunda matvanor och snart övergår till dem man hade tidigare.

I en nyligen genomförd studie vid Umeå universitet kom  dietisten Petra Jonsson Rydén fram till att några av de största hindren för att du ska kunna leva och äta hälsosammare har du in din närhet. Det visade sig nämligen i hennes avhandling med namnet "Faktorer som underlättar respektive försvårar kostförändring" att vi i stor utsträckning styrs av våra närmaste familjemedlemmar och även vänner när vi ska välja vad vi ska äta.

Om exempelvis en kvinna i en familj bestämmer sig för att äta hälsosammare och kanske följa en viss diet, så känner hon sig ganska snart motarbetad om maken eller övriga familjemedlemmar inte uppskattar den nya kosthållningen. Följden blir då allt för ofta att hon väljer att återgå till sina tidigare matvanor. Det blir alldeles för krångligt i längden att laga olika sorters mat och efter en tid ger hon upp.

Ett annat problem är att våga tacka nej till mat som bjuds hos vänner och bekanta som inte ingår i den nya kosthållningen. Man vill inte vara till besvär eller vara oförskämd och väljer då istället att äta det som bjuds trots att det inte ingår i den nya kosthållningen.

Det här är ett problem som jag har stött på hos flera av mina coachingkunder som arbetar på att gå ner i vikt. Det är viktigt att omgivningen förstår och stöttar i ditt förändringsarbete. För att de ska göra det, så krävs det också att du förklarar varför det här är viktigt för dig och på vilket sätt de kan hjälpa och stötta dig.
Här är några viktiga punkter som kan behöva diskuteras igenom:
  • Förklara varför du vill gå ner i vikt. Tala om hur du  mår nu och hur du vill må när du har nått ditt mål. Berätta om alla fördelar du och resten av familjen kommer att uppleva när du nått ditt mål.
  • Tala om att du behöver stöttning och support från familjen. Du vill att de ska vara din personliga hejarklack. Om det inte har lust att ställa upp på det är det viktigt att de håller inne med sina tankar och åsikter som inte är upplyftande för dig. De får helt enkelt vara tysta om de inte vill vara med på "pepp-tåget".
  • Kanske mår hela familjen bra av att äta hälsosammare mat? Även om resten av familjen inte har önskemål om att gå ner i vikt, så blir det både friskare och mer energifyllda av nyttig och hälsosam mat. Försök att få med dem i din strävan att leva hälsosammare. Undvik dock att bestämma vad de ska äta. Då slår de gärna "bak ut". Erbjud istället hälsosammare alternativ och låt dem själva välja vad de vill prova. Försök att göra det till en gemensam sak och peppa varandra och ge tips och idéer om hur ni kan försändra era matvanor.
  • Gör det lätt och lustfyllt att välja hälsosam mat hemma hos dig/er.
  • Om du inte vill berätta för vänner och bekanta att du "bantar" eller "går på diet", så kan du tala om att du försöker att äta hälsosammare en period för att du känner att du mår så mycket bättre av det. Tala om att prinsesstårtan ser fantastisk ut, men att du avstår för den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...