söndag 5 juni 2011

TACKSAMHETSALFABETET

Vi tenderar att se mer till vad vi har än vad vi inte har. Vi lägger med andra ord fokus på brister snarare än tillgångar. För tillgångar har vi i våra liv, och när vi börjar uppmärksamma dem, så kommer de också att ta större plats. Jag uppmanar till en utmaning  - tillsammans går vi igenom alfabetet och ser hur mycket vi faktiskt har i våra liv att vara tacksamma över.

Människan, får vi väl ändå säga, är den art av alla överlevande arter som har utvecklats mest. En av de stora anledningarna till detta är att vi med hjälp av vår utvecklade hjärna kan fantisera om och planera för saker som ännu inte har hänt. Det är unikt för människan.

För att överleva var vi hela tiden tvungna att anpassa oss till rådande situationer. Vi funderade på vad som var farligt för oss, vad som skulle kunna ställa till problem och vad vi behövde.
Den här grundinställningen att ständigt se över vår situation och fundera på vad som behöver korrigeras och förbättras finns kvar hos oss.
Problemet för oss idag är att vi för det mesta inte egentligen har så stora behov av denna ständiga översyn och förbättringstänk. Vi har det i grunden och för det mesta ganska bra. Självklart behöver vi alla då och då fundera på hur det ser ut för osS, hur vi mår och vad vi kan göra för att förbättra vår situation. Det är viktigt - men inte livsavgörande som det var tidigare.

Problemet blir att vi lätt fastnar i detta bristtänkande och tror att vi inte kommer att bli nöjda förrän allting är perfekt, vad nu det är. Allt blir bra bara vi får den senaste mobiltelefonen, har varit på den häftigaste premiären, rest till det nyaste resemålet, köpt den nyste bilmodellen osv. Men det tar ju inte slut där, för det kommer hela tiden nya möjligheter och nya saker att längta efter och vilja ha.
Vårt bristtänkande är inte en hjälp för oss idag. Istället kan det få oss att ständigt leta efter "något" - en tillfredsställelse och ett inre lugn, som vi definitivt inte kommer att få genom att förse oss med nya prylar.

Vad göra då?
Jo, vänd på steken och fundera på vad du faktiskt har.
För även om livet kan kännas tufft ibland, så finns det alltid saker som du kan vara nöjd med. Tillgångar i ditt liv. När du börjar träna på att fokusera på dessa saker, kommer du att märka att lycka och harmoni kommer att ta betydligt större plats i ditt liv. Det är nästan som magi.

Att skriva TACKSAMHETSDAGBOK är ett beprövat och mycket väl fungerande sätt att hitta det i livet som du har och som du känner dig nöjd och tacksam över. Ta några minuter varje kväll innan du går och lägger dig och skriv ner saker, händelser, personer, upplevelser, tankat osv. som du är tacksam över att du har upplevt och har i ditt liv. Det hjälper dig att lägga fokus på det positiva och det som berikar.
Genom att göra det vänder du ditt BRISTTÄNKANDE till ett TILLGÅNGSTÄNKANDE.

Du får en utmaning av mig!
Vi följer hela alfabetet (om möjligt och kommer på något som vi är tacksamma för för varje bokstav. I dag börjar vi med bokstavenJag är tacksam för min underbara dotter AMANDA. 
Vad har du att vara tacksam över som börjar på A?

6 kommentarer:

 1. Jag är tacksam över min bästa vän Anne Lie

  SvaraRadera
 2. Tacksamheten finns i mycket även på A, men något som finns allra oftast utan att vi funderar på det är väl Alternativen. Du har oftast ett par alternativ at välja på, oavsett vad det är här i livet..

  SvaraRadera
 3. Jag är tacksam över Aklejan som blommar så vackert i min trädgård!

  SvaraRadera
 4. Jag är tacksam över min kusin och bästa vän Annica!:)

  SvaraRadera
 5. Jag är tacksam för att jag har mitt underbara barnbarn Aprilia i mitt liv.
  Mormor Lena

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...