måndag 2 maj 2011

VÄLKOMMEN MÅNDAG!

Vet inte om det bara är jag som upplever det, men jag misstänker att det finns fler som tycker att dagarna kommer och går i ett rasande tempo. Var det inte alldeles nyss som helgen började? Och nu har vi måndag igen.
Att tiden går fort, eller tiden har ju alltid samma tempo, det är snarare vi som upplever tempot olika, det beror på vad vi gör med tiden. Ju mer du har att göra, desto snabbare tycks tiden gå. Har du inget särskilt för dig, kanske rent av har långtråkigt, då kan tiden gå väldigt  l å n g s a m t.

Som jag har skrivit om tidigare så är det enda totalt rättvisa här i världen att vi alla, oavsett ålder, kön etnicitet, politisk åsikt osv. får 24 timmar per dygn att förfoga över. Varken mer eller mindre.
När vi har mycket att göra känns det alltså som att tiden går alldeles för fort. Så fort att vi inte riktigt hinner med. Den känslan i sig kan skapa ännu mera stress och tidspress.

När du har väldigt mycket att göra, så kan det vara idé att trycka på pausknappen lite för att minska känslan av stress och ge dig möjlighet att samla ihop dig lite. På så sätt blir det lättare att vara fokuserad på det du ska göra. Du skapar dig helt enkelt bättre kontroll över din tillvaro genom att pausa lite då och då. Genom att ta dig en stund då du fokuserar på att vara här och nu så blir det också lättare att hantera allt de du behöver hinna med. Här är några exempel på vad du kan göra:

 • Häll upp en kopp kaffe eller the, sätt dig ner och var helt fokuserad på din dryck och hur det känns att bara ta det lugnt en liten stund.
 • Ta en promenad. Det kan räcka med 10 minuter eller en kvart för att du ska bli av med det värsta stresspåslaget. Försök att ta in det du möter på din promenad snarare än att fundera på allt du borde ha gjort istället.
 • Ring ett samtal till en vän och fråga hur han, hon har det. Lägg ditt fokus helt på honom/henne och känn hur skönt det är att få bry sig om någon annan helhjärtat en stund.
 • Sätt dig på en lugn plats och fokusera på din andning ett tag. Andas in genom näsan och låt luften gå ända ner i magen. Låt sedan luften sakta pressas upp i lungorna och ut genom munnen. Fokusera helt på dina lugna andetag  under 5 - 10 minuter.
Om du  vill ha perspektiv på hur lång en timme verkligen är, så föreslår jag den här enkla övningen:
Sätt dig på en stol som står ensam mitt inne i ett rum. Låt det vara helt tyst och stilla i rummet. Du ska sitta rakt upp och ner på stolen utan att kunna pyssla med något annat. Ställ en timer en bit bort, så att du inte kan se den, på 60 minuter. Sätt dig på stolen och göra ABSOLUT INGENTING under dessa 60 minuter.
Så lång är en timme som du inte fyller med en massa göromål.

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Det där ska jag pröva. Trots att jag gick i pension för fem år sén, är stressen kvar i minnet. Jag har svårt att göra ingenting, måste alltid ha någonting på gång. Det börjar bli jobbigt, eftersom jag har värk i kroppen.
  Din blogg är verkligen inspirerande!
  hälsn.

  SvaraRadera
 2. kajsastina - tack härlig du för dina fina ord! Och visst är det så att man som pensionär kan ha väldigt mycket att göra. Det är inte ovanligt att man skaffar sig mer att göra då än vad man hade tidigare. Särskilt om man hittar en massa roligt som man vill göra ;-).

  SvaraRadera
 3. Tid är allt man har är ju ett lite slitet uttryck men så sant! Att göra ingenting kan var svårt men är så skönt och välgörande. Nu finns en app för iPhone. Den heter Kom-i-balans och är en minikurs i stresshantering och är till för att öka välbefinnandet.http://itunes.apple.com/se/app/kom-i-balans/id430293167?mt=8

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...