lördag 16 april 2011

HÄLSOUTMANINGEN - EN SOCKERFRI VECKA, vad leder den till för dig?

I dag är det lördag och HÄLSOUTMANINGEN - En Sockerfri Vecka har pågått sedan i måndags, alltså i fem dagar. Intresset för denna utmaning blev så mycket större än vad jag hade räknat med. Jag trodde att ett 20- 30 tal personer kanske skulle haka på utmaningen att klara sig utan socker under en vecka. Det visade sig bli drygt 1400 (!) personer.
Vad beror det på?
Jag tror och hoppas att vi börjar bli mer medvetna som konsumenter och om vår hälsa. Som coach arbetar jag med HELA människa. Jag är pedagog och beteendevetare med ett stort intresse även av fysiska må-bra frågor. Kropp och själv hör definitivt ihop. När jag coachar privatpersoner jobbar vi  alltid för att hela människan ska må bra. Då handlar det om att lära sig att både tänka och handla rätt och självklart också att ta hand om sin kropp genom att motionera och äta rätt - allt i en utsträckning som är görbart för varje individ. Det är viktigt att utgå från de individuella förutsättningarna.

Jag möter ofta frågor som rör hur man ska få mer energi i livet. Bli piggare, orka mer. Det kan till viss del handla om att man inte prioriterar rätt eller har "felaktiga" tankar kring det som ska göras. Men, för det mesta handlar det om att ta hand om sin kropp och hälsa på ett bättre sätt - genom att röra på sig lite mer och äta bättre. Många "missbrukar" mat på olika sätt. Med "missbrukar" menar jag att vi äter för mycket, fel eller av helt andra anledningar än att vi faktiskt är hungriga.

Att nu intresset för denna utmaning blev så enormt stort tror jag betyder att vi är redo nu.
Det här är ett eget ansvar som vi måste ta, när det handlar om vilket typ av mat vi ska äta. Som jag har skrivit tidigare så är livsmedels- och läkemedelsindustrin inte ett dugg intresserade av att hjälpa oss till bättre matvanor och bättre hälsa. De tjänar nämligen miljarders miljarder på att vi äter skräpmat som är billig att framställa som vi sedan blir sjuka och behöver medicineras för.
Vi behöver göra egna, hälsosamma val, bli medvetna och välja det som ger oss hälsa!

Den här första (jodå,jag skriver första för jag har nog tänkt mig flera ;-)!) HÄLSOUTMANINGEN hoppas jag är en start på ett ökat medvetande och en insikt om att vi alla faktiskt kan göra något åt vår situation. För om du inte tar ansvar själv för din hälsa, vem ska då göra det.
Tanken är att alla ska känna att de kan prova på. Göra utmaningen på sin nivå och efter sina förutsättningar. För när man känner att man har lyckats, så är det den bästa drivkraften av dem alla.

Sedan är frågan hur du vill göra själv när denna vecka är tillända?
Har det varit svårt att avstå från socker?
Har det fått dig att må bättre?
På vilket sätt?
Kommer du att fortsätta vara medveten i ditt sockerintag?
På vilket sätt kan du använda dina kunskaper och erfarenheter från denna vecka även i framtiden?

4 kommentarer:

 1. Jag fortsätter att jobba på med mitt tillfrisknande med de verktyg jag har.Alltså 12-stegs programmet,OA-anonyma överätare.En dag i taget....

  SvaraRadera
 2. mumsan - bra inställning att ta en dag i taget. Och bra att du har fått hjälp med 12-stegs programmet. Jag önskar dig all lycka till!

  SvaraRadera
 3. Det har varit skamligt enkelt för mig att avstå socker. Och jag har fått kvitto på att jag vanligtvis äter väldigt lite av den varan. Har obetänksamt missat vid två tillfällen men det fina var att jag kom på det vid första tuggan båda gångerna. Så för mig kommer den här veckan att ge vid handen att alltid ta ett medvetet beslut då det är fråga om sockerintag.

  SvaraRadera
 4. Jag har också klarat detta utan problem. Idag bröt jag och tog en liiiten glasskiva till söndagefterätten med gästerna. Men jag blev nästan illamående av det pyttelilla och känner bara att jag är klar med socker typ. Dock kommer jag säkert äta en och annan bit 70% choklad då och då.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...