onsdag 23 mars 2011

KOM-I-GÅNG TIPS FÖR LÖPARROOKIEN


Här kommer lite tips till dig som är nybörjare eller som jag vill bättra på konditionen i jogginsspåret:
 1. Ditt viktigaste redskap är ett par löparskor som sitter bra. Se till att få hjälp i sportaffären att prova ut en sko som passar dig.
 2. En bra sport-bh är också ett måste om du är kvinna (män kan hoppa över den).
 3. Det finns massor med bra och funktionella kläder som lämpar sig för löpning i alla väder. Mitt råd är att vänta med massa specialkläder tills du har hunnit känna av om du gillar att springa och kommer att fortsätta att göra det i regn, blåst, snö, hagel osv. Det duger bra att börja med det du har i sportklädesväg.
 4. Leta reda på en bra löprunda. Om du har riskerar att få ont i knän eller på annat sätt överanstränga dina ben eller din kropp på grund av stumt underlag, så kan du leta efter någon skogsslinga med lite mjukare underlag. Har du bra skor kan det fungera ändå att springa på asfalt. Provgå gärna din rutt några gånger innan du börjar springa så att du känner dig bekant med den.
 5. Var inte proppmätt när du ska bege dig ut och springa. Du bör ha ätit ett par timmar innan och fyllt på bra med vätska - vatten.
 6. Gå inte ut för hårt första gången. Se till att du är uppvärmd. Börja med att gå 10 - 15 minuter, spring sedan 3 - 5 minuter, gå några minuter och spring sedan igen. För varje gång du tränar kan du öka på löpningen och minska ditt gående.
 7. Till slut klarar du att springa 2, 5, 7 och sedan 10 kilometer utan att gå.
 8. Glöm inte att stretcha ordentligt efteråt.

2 kommentarer:

 1. Bra tips för att komma igång. Jag började så där förra året och nu har jag fått det till en vana att springa 2-3 gånger i veckan.

  Jag har några tips att lägga till till listan:
  * Skaffa en sparringpartner. Ni behöver inte nödvändigtvis springa ihop, men någon att diskutera löpningen med är verkligen sporrande. Det peppar också till fler rundor när man hör att den andre har varit ute.
  * För träningsdagbok. När jag skriver upp mina träningar så åste jag ju ibland ut för att det inte ska bli för stort glapp i dagboken. Tänk vad jag är lättlurad :-)
  * För statistiknördar eller kontrollfreaks så kan man skaffa något som mäter längd och tid. Jag tycker att det peppar mig när jag kan se exakt hur långt jag sprungit. I början brydde jag mig inte om tiden, men nu kan jag tävla lite mot mig själv. Jag kör med appen Runkeeper på min androidtelefon, men det finns ju många andra varianter.

  Lycka till med din löpning!

  SvaraRadera
 2. Camilla - tack själv för din tips! De är jättebra. Jag ska ta och förmedla dem och hänvisa till dig.
  Så härligt det låter att du har fått in en "springvana". Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...