torsdag 24 mars 2011

ÄR DU FETTSKRÄMD?

I decennier har vi varit rädda för fett.  Det började med att en studie gjordes av en amerikansk forskare som visade ett samband mellan högt intag av fett och ökad risk för att dö i hjärtsjukdomar. Sedan dess har fett varit lika med döden för oss. Om vi inte har varit rädda för att dö av fett, så har vi åtminstone varit rädda för att bli feta.
Det har dock visat sig att undersökningen, som gjordes av den amerikanske forskaren Ancel Keys var felaktig. Studien visade sig vara en bluff och siffrorna "tillrättalagda". Denna studie gjordes  i början av 50-talet. Trots att studien inte var korrekt har vi levt i tron att fett är farligt sedan dess. Vi har helt enkelt varit fettskrämda.

I en intressant artikel på Expressens hemsida kan du läsa intressanta fakta om hur vi genom årtiondena har anpassat våra kostvanor i relation till vår rädsla för fett. Och som ni säkert vet har vi, trots lightprodukter och avhållsamhet från fett bara blivit fetare och fetare i världen. Detta om något borde visa att det inte är fett som gör oss feta. Som någon klok människa sagt:
- Det är lika fel att tro att vi blir feta av fett som att tro att vi blir gröna av grönsaker.


Passar på att påminna om Marie Gehrkes fantastiska föreläsning på ämnet: "Ät dig frisk och smal med naturlig kost." Den 31 mars kl. 18 - 21 på Affärs- och Idéhuset i Västerås. Läs mer här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...