onsdag 16 februari 2011

VARFÖR SKÄMMAS?!?!?


Jag tror att vi lite till mans, eller kanske snarare kvinns, är alltför duktiga på att skämmas över saker och ting. Vi kan skämmas över hur vi ser ut, att vi är för gamla, inte har ett tillräckligt flashigt jobb och en massa andra saker.
Ta det där med ålder till exempel. Väldigt många människor (läs framförallt kvinnor), vill helst inte tala om hur gamla de är. Jag kollar runt på Facebook och konstaterar att merparten anger ett födelsedatum, men avstår från att ange ett födelseår. Man vill alltså inte berätta hur gammal man är. Varför?
Det där med att skämmas för sin ålder har jag alltid haft så svårt för att förstå. Om det är något som vi ALLA har gemensamt så är det att vi samtliga blir äldre och äldre för var dag som går. Alldeles utan undantag. Varför ska vi skämmas för hur gamla vi är? Vi har inte själva bestämt när vi ville födas till denna jord.

Överlag har mitt resonemang alltid gått i dessa banor: Det är helt utan mening att skämmas för något som jag själv inte har kunnat påverka. Exempelvis så är jag lång, hela 178 cm i strumplästen. Det skulle kunna vara något som jag skämdes över. Men det är inte något jag själv har valt och jag kan inte heller påverka min längd på något sätt. Alltså ser jag inte någon anledning att skämmas över det. För den delen tycker jag att det är helt ok att vara lång ;-). Likaså kan det vara om man har fått "fel färg" på håret, har knöliga fötter eller vad det nu kan vara.

Sådant man möjligtvis kan överväga att skämmas över är om man på något sätt har betett sig illa mot någon. För sitt beteende kan man och bör man kunna kontrollera. I värsta fall kanske man gör eller säger något som man sedan känner att man skäms över, och då återstår det bara att be om ursäkt. Ingen är felfri.


 • Vad tycker ni? Ska man skämmas för sin ålder? Eller för något annat?
Med ljus och värme från Ulrika 42 år gammal/ung

6 kommentarer:

 1. Verkligen inte! Jag är kanske emot att åldras rent fysiskt för egen del, men jag skäms absolut inte för min ålder. Med ökad ålder kommer också mer respekt tycker jag :) Mer erfarenhet och mer självkännedom. Det är INGET att skämmas för. Många runt mig säger sin ålder med reservation eller undviker det. Speciellt kvinnor. I dagens samhälle känns det som att stigande ålder för kvinnor innebär negativa saker. Många vill se yngre ut, många blir förkastade efter en viss ålder bara för att de är över ex 50 (i yrkeslivet, skådespelerskor), medan män å andra sidan blir hyllade på nåt sätt...han är mogen och snygg med gråa tinningar. Kvinnor är rynkiga och åldriga med grått hår...
  Helt fel!!

  SvaraRadera
 2. Åldern är inget att skämmas för...att ens lägga energi på att maskera hur gammal man är låter trist tycker jag!

  Kram/caja

  SvaraRadera
 3. Mina tankar är att åldern bara är en siffra... för det är den ju!

  Hur du är som person sitter inte i åldern. Man kan vara "gammal" på utsidan och "ung" på insidan.

  Oavsett så tycker jag inte man skall skämmas. Som trillingnöten skriver men åldern kommer erfarenhet och ökad självkännedom. Vishet och klokhet skulle jag vilja lägga till.

  Ann@ ღ

  http://thespectacularlife.wordpress.com/
  Följ min blogg med bloglovin

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig förstått mig på meningen med att skämmas. Jag vet nog inte ens hur man gör.

  Jag har ända sedan jag vara liten längtat efter att bli gammal. Tänk va skönt att sitta i gungstolen och virka och se tillbaka på sitt liv med glädje.

  Livet är härligt och det går fort. Det gäller att ta tillvara varje dag så varför lägga tid på att skämmas?

  Må bäst!

  Den naknacoachen :)

  SvaraRadera
 5. Kom att tänka på följande textrad:
  "Jag säger vad jag vill, skit samma om nån skräms, om det blir pinsamt för en del, så är det ändå dom som skäms."

  Att skämmas handlar väl om att man inte tror att andra accepterar en som man är. Så om man bara accepterar sig själv så spelar det ingen roll vad andra tycker. Helt onödigt att skämmas alltså.

  I övrigt tycker jag 178 cm är normalt och allt därunder kort.

  Sagt av Daniela (188 cm över marken och oskämsig för det)

  SvaraRadera
 6. Trillingnöten - visst är det fel, men vi kan hjälpas åt med att ädnra på det genom att helt enkelt vägra att gå med på att det är så.

  Caja - det är ju inte i "skinnet" det sitter, eller hur?!

  thespectacularlife - nej, skämmas ska vi inte. Sträcka på oss och le stolt är bättre!

  Den nakna coachen - jag med. Jag längtade efter att bli mormor när jag var tonåring ;-).

  Daniela - och du vackra långa kvinna. Lovely .-).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...