torsdag 20 januari 2011

LYSSNANDETS SVÅRA KONST

Det här är ett område som jag tror att de allra flesta skulle kunna bli bättre på. Att lyssna på andra. Och då menar jag verkligen att lyssna på den andre personen helt och fullt.

Många gånger så tror vi att vi lyssnar på ett bra sätt. Vi står där bredvid och nära, kanske nickar vi igenkännande för att visa att vi lyssnar och förstår, men i själva verket är vi i tanken någon helt annanstans.

Man kan lyssna på  olika "nivåer":

 1. Sporadiskt lyssnande: Då finns vi fysiskt närvarande, men mentalt är vi någon helt annanstans. Kanske planerar vi kvällens middag eller funderar på vart vi ska åka på semester i sommar.
 2. Inre/självcentrerat lyssnande: Vi lyssnar med utgångspunkt från oss själva, våra egna känslor,tankar och behov. Vi söker "likheter" i det personen säger så att vi kan koppla det till våra egna erfarenheter. Troligtvis står vi också och bara väntar på att vi ska få en möjlighet att själva flika in att vi minsann varit med om precis samma sak - fast ännu värre.
 3. Koncentrerat lyssnande: Fokus ligger på den som pratar/berättar. Vi har helt slutat tänka på oss själva och vår egen situation.
 4. Fullständigt lyssnande: Förutom att vi är helt fokuserade på vad den andre säger, så lägger vi även in vår "själ" i det som berättas. Vi lever oss in i det och "känner det". Vi använder oss omedvetet av spegling (härmar den andres kroppspråk, tonläg etc.)
Hur kan du då bli en bättre lyssnare? Det krävs en hel del träning, men det är också ett tacksamt område att träna på som ger ett positivt reslutat omgående. Här är något att tänka på som kommer att göra dig till en mer närvarande och bättre lyssnare.

 • Bestäm dig för att vara en fokuserad lyssnare. Så fort någon annan tanke dyker upp i ditt medvetande, så släpper du den och fokuserar återigen på vad den som pratar säger. Det krävs övning, men som bekant ger övning färdighet.
 • Visa med din kropp att du lyssnar; lägg huvudet på sned, visa med ansiktsuttryck vad du känner för vad du får höra. Spegla den andre personens kroppsspråk.
 • Ställ frågor. Fråga om det är något du inte förstår eller behöver få förtydligat. Fråga hur den andre personen mår. Fråga hur det känns. Genom att ställa frågor visar du dels att du verkligen är intresserad, dels att du vill veta mer.
Dessa råd gäller generellt i all kommunikation, med din partner, en vän en kollega etc. Prova gärna att bli en mer medveten lyssnare, så får du se vad som händer. Det är lite som magi...

2 kommentarer:

 1. Hej! Apropå lyssna. Idag frågade jag vår kock på skolan hur hon mådde för jag kände att det var nåt. Hon berättade då, efter en viss tvekan och med tårarna vällande upp i ögonen, att hennes systerdotter dog igår, bara 18 år gammal. I en bilolycka när hon skulle hem till henne igår kväll...jag lyssnade, gav en kram. Vad gör man mer? Jag själv grät när jag lämnade henne ...

  SvaraRadera
 2. Trillingnöten - åh, dessa situationer är så svåra. Men jag hoppas att du förstår vad din "insats" betydde ändå. Du såg att hon mådde dåligt och du frågade. Man önskar ju att man kunde göra så mycket mer, men det går ju inte. Att ha frågat, att lyssna och att ge en kram är ändå otroligt mycket värt.Blir ledsen själv när jag läser...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...