fredag 21 januari 2011

EMOTIONELL ELLER INTELLEKTUELL?


Vi föds med ett temperament som är ganska bestående livet igenom. Till skillnad från din personlighet som utvecklas beroende på vad du är med om och vilka erfarenheter du får. Temperamentet kan innebära att du är lugn och tålmodig, hetsig, eller kanske positivt lagd. Det är alltså en egenskap som du kommer att bära med dig i livet. Till viss del kan du självklart lära dig att hantera exempelvis ett hetsigt humör, men det är mycket svårt att tona ned den egenskapen helt.

En del människor är emotionella i sitt temperament. Det innebär att de i stor utsträckning styrs av sina känslor. De har nära till alla känslor, glädje, ilska, sorg etc.
Andra har ett temperament som är mer intellektuellt styrt. De är ofta mycket verbala och kan lätt sätta ord på sina tankar.
Vid en diskussion reagerar en emotionell människa med sina känslor. Om diskussionen blir hetsig så kommer den emotionellt styrda människan att reagera med ilska eller kanske bli ledsen. Den intellektuella personen kommer istället sakligt att kunna argumentera för sin sak.
Om vi säger att Pia är med i denna diskussion och styrs av sina känslor, och hon diskuterar med Jörgen som är intellektuellt styrd, så kommer Pia när det börjar "hetta till" att höja rösten, kanske skrika och gråta. Hon kommer att ha svårt att samla sina tankar och komma med sakliga argument då hon "bärs iväg" av sina känslor.
Jörgen däremot, kanske visserligen kommer att ilskna till och höja rösten, men han kommer inte att tappa fattningen utan fortsätter med sitt logiska resonemang.

Vem tror ni känner sig som en "vinnare" i diskussionen?
Vem tror ni känner att han/hon inte alls fick fram det viktiga och kom till korta?

Som ni förstår är det lätta att den intellektuella "typen" är den som går segrande ur en "strid" med en emotionell typ. Det ironiska är att i parförhållanden verkar det ofta som om dessa två typer dras till varandra. Man brukar ju säga att "opposites attract". Som nyförälskad är olikheterna charmerande och det går att ha överseende med det mesta. Men längre fram i förhållandet kanske man måste lära sig att hantera sina olikheter.
Ett bra sätt om man befinner sig  en sådan här relation och känner att det stundom är svårt att överhuvudtaget diskutera med varandra är att helt enkelt tala om sina olikheter. Självklart väljer man då ett tillfälle då man kan tala lugnt om detta. Framför allt gäller det för den emotionellt styrda personen att försöka förklara hur svårt man tycker att det är att vara saklig när känslorna tar överhand. Den intellektuellt styrda personen måste i sin tur kanske föra fram att det kan kännas svårt ibland att inte kunna visa sina känslor så lättvindigt.

Det bästa sättet för ett sådant här '"motsatspar" är att när de känner att det börjar hetta till i en diskussion, trycka på stopknappen och helt enkelt bestämma att fortsätta den när båda har lugnat ner sig.
Genom att förstå varandras beteenden och ta hänsyn till varandras temperament så ökar man förutsättningar för att kunna leva tillsammans i ett mer harmoniskt förhållande.

4 kommentarer:

  1. Detta var ett jättebra inlägg!!!
    Kanonbra!

    Jag har visserligen gått personlig ledarskap hos en egen coach i ett år som kom och besökte mig och jag hade en pärm och massa skivor jag skulle lyssna på och en massa uppgifter. Så jaag har hört detta innan men man behöver påminnas!

    Jag är dålig på att kommentera med jag kikar ofta in här då och då! =)

    Skitbra Ulrika,du är så grym!

    Kram Sus

    SvaraRadera
  2. Men waw, Ulrika, det här var ett fantastiskt inlägg. Jag känner igen mig. Mycket. Tack!

    SvaraRadera
  3. Kan bara hålle med om att detta var ett jätte bra inlägg! Vilken aha upplevelse jag fick :)

    //yes

    SvaraRadera
  4. :-) Suveränt bra påtalat :)
    Fniss.. klart man känner igen sig :)
    :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...