tisdag 4 januari 2011

BOKTIPS - DET VAR INTE MITT FEL av Ann Heberlein

Det här är en mycket, mycket läsvärd och tänkvärd bok. Ann Heberlein som har skrivit " Det var inte mitt fel: om konsten att ta ansvar" är teologie doktor i etik - hon vet med andra talar (skriver) om.
Boken är mycket bra skriven med tydliga förklaringar, många exempel och inte minst Heberleins kloka slutsatser.

Vi har det bra här i Sverige. Kanske har vi blivit för väl omhändertagna, för det kan liknas lite med en nationell smitta - oviljan till att ta ansvar. Vi vet ju att det brukar lösa sig ändå. Men vad händer om vi inte själva tar ansvar för våra liv? Vem överlåter vi ansvaret till då? Och har vi då rätt att klaga och visa missnöje?

Heberlein skriver en hel del om skolan roll i samhället och den många gånger bristande insikten i vad som händer då vi inte låter eleverna ta det ansvar de faktiskt kan för sina handlingar. Det bästa sättet vi kan lära vår barn att bli ansvarstagande individer är att visa dem redan från att det är små (förskola/skola) vad det innebär att ta ansvar för sina handlingar. Att sopa under mattan eller att nöja sig med ett slarvigt "Förlåt" när man gjort fel duger inte.

Som sagt en läsvärd och viktig bok. Inte minst för de som arbetar inom utbildning och omsorg, men även alla andra områden då man arbetar med människor. Kanske inte direkt en bok riktad till "offren", utan snarare  personerna runt omkring dem som kan hjälpa dem att kliva ur sin offerroll.

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset, den ska jag se till att läsa. Jag har läst hennes bok "Jag vill inte dö,jag vill bara inte att leva och den gav mig nya insikter.

  SvaraRadera
 2. Den ska jag verkligen ta och läsa, tack för tipset. Ska även ta tag och läsa hennes andra bok som jag har tänkt länge nu. Den boktiteln "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" har satt sig hos mig, det är så man kan känna ibland när det är tungt.

  SvaraRadera
 3. Cayenne - jag har inte läst hennes första bok, men efter att ha läst denna ska jag definitivt även läsa den.

  Elvira - jag hoppas att du kommer att få en massa bra insikter av boken. Den är viktig och en "ögonöppnare" på många sätt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...