onsdag 29 december 2010

VATTEN PÅ MIN KVARN

Jag läser Ann Heberleins "Det var inte mitt fel: om konsten att ta ansvar", och jag kommer på mig själv att bli så uppjagad (upphetsad kan misstolkas i det här fallet ;-)...) att jag får svårt att somna på kvällen.

Ann skriver så klockrent om offerrollen, oviljan till att ta ansvar för sina handlingar och inte minst samhällets (skola, myndigheter, föräldrar etc.) sätt att placera människor i en offer roll. Hon bekräftar mina egna tankar kring detta med att inte vilja/orka/tro sig kunna ta ansvar för sitt liv och sina handlingar och vad det för med sig för problematik.

Jag har jobbat med olika former av samtal med barn, unga och vuxna i många år och jag har själv sett hur lätt det är att placera någon i "offer-facket". Att lyssna på någon som har det svårt och mår dåligt kan absolut vara jätteviktigt och fylla en funktion. Men, någonstans måste det ändå till en förändring i både tanke och handling för att komma framåt i livet. Det är bekvämt att vara ett offer. Man ser sig så som helt ansvarslös och oskyldig. Men, inga stordåd görs från den positionen. Egenkraft och handlingsutrymme måste till. När jag lär mina kunder det idag, så ser jag att det skapas magi. Fantastiskt.
Nu är inte boken utläst ännu, så jag kommer med en recension så snart jag är klar.

Nästa år kommer jag i min coachning och på mina föreläsningar att arbeta mycket med just:


EGENKRAFT +
HANDLINGSUTRYMME+
ANSVAR =
MAGI

4 kommentarer:

 1. Jag har också läst den och jag blev lika entusiastisk som du. Riktigt bra bok.

  SvaraRadera
 2. Anna - visst är den fantastisk! Jag har hälften kvar ungefär och längtar till varje stund jag får läsa.

  SvaraRadera
 3. Den boken ska jag läsa!

  Jag har själv ett före detta liv som "offer-proffs" - oj vad det krävdes käftsmäll för att få mig ur det diket - då. Men känslan i att jag faktiskt har makten och möjligheten i min hand förändrade HELA mitt liv. I alla fantastiska möten med människor har jag kommit fram till följande:

  "Jag tror på mirakel som resulat på människors vilja att göra jobbet"

  Ser fram emot att läsa boken. Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 4. Aryel - den insikten är verkligen livsavgörande. Det finns många "offer-proffs" helt enkelt därför att det till stor del är bekvämt och inte minst för att de tillåts att vara det. Men inte mycket gott kommer ur det - tvärt om.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...