måndag 20 december 2010

SÖMNSVÅRIGHETER

En god natts sömn gör som bekant underverk för både kropp och själv. Det vet vi. Men, det är inte alltid så lätt att komma till ro och få den där välbehövliga sömnen. Kanske har du svårt att somna eller så somnar du för att vakna mitt i natten och ha svårt att somna om.
En av de stora anledningarna till att det kan vara svårt, är att du inte tar dig tid att varva ner ordentligt på kvällen. Om du har högt tempo "in i det sista", så hinner inte kroppen reglera sina "lugn och ro-hormoner". Den behöver lite tid för att göra detta.

Se till att du varvar ner ordentligt, gör lunga och avslappnande aktiviteter och dämpa gärna belysningen. Då kommer kroppen att börja förbereda sig på vila. Om du har för högt tempo på kvällen så kommer kroppen inte att få ner produktionen av stresshormonet kortisol tillräckligt mycket. Det kommer istället att stiga i höjden under natten och du kommer att vakna och ha svårt att somna om.

Genom att investera lite tid i att varva ner och komma till ro så kommer du att vinna mycket:

 • Du kommer att somna lättare
 • Får bättre nattsömn
 • Vaknar mer utvilad
 • Blir friskare - under sömnen jobbar kroppens immunförsvar med att stärka och reparera
 • Får mer energi till att göra det du vill på dagen
Det är alltså ingen idé att säga att du inte hinner med att ge dig tid för nedvarvning. Den tiden du lägger ner på det kommer du att vinna åter flerfallt i ett piggare, energirikare och friskare liv.

2 kommentarer:

 1. det är spännande det här med sömn :) jag läste en bra bok som du kanske skulle gilla :) den heter "sömnens betydelse för hälsan" av torbjörn åkerstedt

  du får ha en underbar dag! :)

  SvaraRadera
 2. Molly - tack för tipset! Den ska jag kolla upp. Ha det underbart du med. Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...