söndag 19 december 2010

PRATA - INTE TJATA

Om du lever i en relation så har du troligtvis erfarenhet av att du, åtminstone stundtals, fått klaga och tjata för att få saker och ting att bli som du vill. Ofta handlar det om småsaker som kan verka självklara, men som din partner inte alls verkar prioritera på samma sätt som du.
Känner du igen dig?
Brukar det fungera med tjat och gnäll?
Nej. Att tjata fungerar inte alls. Det ända som händer är att du själv känner dig trött, gnällig och betydelselös.

Men hur ska man göra då när ens partner inte verkar förstå att han eller hon skulle behöva hjälpa till med vissa saker i hemmet?
Jo, du ska inte tjata - du ska PRATA.
Tjat tenderar att få "offret" att helt stänga av hörsel, så den metoden är för det mesta helt verkningslös. Har du tur fungerar det tillfälligtvis. Men snart är ni tillbaka i samma gamla hjulspår igen.

Det du behöver göra är att se till att få tid med din partner då ni kan få prata med varandra i lugn och ro. Du måste berätta (utan att gnälla och tjata) hur du upplever situationen, vad du saknar, hur du önskar att det skulle vara och hur då mår och känner när det inte är så.
Sedan måste du lyssna på vad din parter har att säga. Kanske har han eller hon inte alls samma åsikter och krav som du har. Kanske har han/hon bara inte förstått hur viktigt detta är för dig. Oavsett så måste ni under lunga och respektfulla förhållanden prata om hur ni både tycker att det ska se ut framöver.
Försök att hitta ett sätt att enas om en gemensam standard. Kanske kan du inte få igenom alla dina önskemål. Se det ändå som en framgång om ni har enats över något.
Rom bygge inte på en dag...

3 kommentarer:

 1. Ska försöka applicera detta på min dotter. Eftersom jag är ensam med henne så blir det vi som gnatar och tjatar. Tack för kloka ord!

  SvaraRadera
 2. Och jag tänker att det också är viktigt att utgå från sina egna behov, inte anklaga den andre.

  SvaraRadera
 3. Tankar vid midnatt - det fungerar på på döttrar också ;-). Lycka till!

  Yogamamma - precis. Så fort du börjar anklaga, så är det väldans svårt att komma överens, för då känner motparten att han/hon behöver gå i försvarsställning och då blir lätt läget låst.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...