fredag 19 november 2010

RÄTTVISA OCH ORÄTTVISA


 • Tycker du att livet är rättvist?
 • Tror du att livet kommer att bli absolut rättvist?
När jag ställer dessa frågor på mina föreläsningar så svarar så klart de allra flesta att de inte tycker att livet är rättvist. Kanske tänker man på egna saker där man tycker sig vara förfördelad eller mer på det stora i världen med fattigdom, naturkatastrofer, krig och elände som drabbar oskyldiga.
På frågan om man tror att det kommer att infinna sig någon sorts total och allmängiltig rättvisa i världen i framtiden så är alla väldigt överens om att det inte kommer att göra det. Det  b o r d e  vara så, men kommer tyvärr inte att bli.

Så faktum är att livet varken är eller kommer att bli rättvist.
Med det vill jag säga att det inte är någon idé att jämför sig med andra när det rör sig om mer "bagatellartade" orättvisor. Det är ingen idé att känna sig avundsjuk på grannen som har köpt en ny bil - igen. Det fyller ingen funktion att titta snett på kollegan som fick en större löneförhöjning än vad du fick. Det spelar ingen roll om någon annan har något som inte du har.
Självklart kan man då och då tycka att saker och ting borde vara på ett annat sätt. Konstigt vore det annars. Men att ägna både tid och energi åt att tänka på dessa orättvisor kommer inte att göra någon skillnad. Det kommer bara att dränera dig på energi.

 • Fundera hellre på vad DU behöver för att må bra och känna dig tillfreds med tillvaron. Finns det något du kan göra för att förändra dina förutsättningar?
 • Eller bör du kanske träna på att tänka annorlunda kring hur du och andra har det? 
 • Har du det kanske inte ganska bra ändå, som du har det?

2 kommentarer:

 1. Vad är rättvisa egentlgien? Att alla får lika mycket eller att alla får det de behöver? Lika bra att inse att det finns ingen rättvisa. Ett viktigt budskap att lära våra barn, tycker jag.

  SvaraRadera
 2. GM - ja det är viktigt att tänka på. Vi är lite bortskämda i vår del av världen tyvärr...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...