torsdag 18 november 2010

ATT VÄLJA COACH - FÖRNUFT OCH KÄNSLA


Jag blev kontaktad av en kvinna för några dagar sedan som kände att  hon ville utvecklas i livet. Hon kände att hon vill ha hjälp med detta och sökte därför en coach.
En mycket intressant samtal blev det.

Hur ska man veta vem man ska vända sig till?
Det är inte lätt att svara på. Det är alltid bra om man har någon bekant som kan rekommendera någon. Eller någon som känner någon... Då har man lite att gå efter. Men att coachas/vägledas/samtala är så personligt att det krävs att båda parterna är på samma nivå och kan "nå varandra".

Hur vet jag vem som är rätt för mig?
Det kan du inte veta utan att prova. Jag erbjuder alltid ett första kostnadsfritt samtal så att både kunden och jag får "känna av". Först därefter kan kunden ta ställning till om det känns rätt. Det skulle också kunna vara så att jag känner att det här området är inte riktigt "rätt för mig" och då får jag hänvisa till någon/något annat.

Hur vet man vilka som är duktiga och kunniga? När man läser på hemsidor etc. så låter allt så bra med utbildningar och certifieringar osv. Det säger inte mig så mycket. 
Att ha utbildning är så klart alltid bra, men jag måste säga att det inte, precis som i alla andra jobb, är en garanti för att personen gör ett bra jobb eller är engagerad. Jag förvånades själv nyligen då jag mötte en person som av hemsida, FB och andra texter verkar vara både kunnig och engagerad. Men vid mötet fanns ingen närvaro i blicken alls. Då tycker inte jag att det spelar någon roll alls hur mycket kunskap du har.
Återigen tycker jag att du ska be om att få ett "provmöte" för att se hur du känner. Uttryck också tydligt att du vill ha det så att ni båda är på det klara med att detta.

Kan jag känna efter en gång om det är rätt?
Jag tror att man i de allra flesta fallen känner ganska snart om det är rätt "kemi" och om man förstår varandra. Det är grunden för ett bra samarbete. Sedan kan det så klart visa sig eftersom att du känner att du inte får det du behöver. Det är din uppgift att tydligt visa på dina behov och efterfråga det du behöver. Om coachen är proffsig kommer hon eller han att hjälpa dig med det han/hon kan och vara ärlig i att vissa saker kanske han/hon saknar kompetens i. Du har alltid rätt att avsluta ett samarbete om det inte känns rätt.
Se bara till att inte binda upp dig på en för lång period. Jag brukar erbjuda kortare coachingperioder om tre månader. Det är lagom tid för att hinna känna efter och genomföra förändringar. Det kan vara lättare att avsluta ett samarbete som inte känns rätt då en period är slut. Vill man sedan fortsätta och jobba vidare förlänger man bara samarbetet.

Har du någon fråga som du vill ställa till mig som coach? 
Gör det gärna här eller i ett privat mejl till mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...