söndag 28 november 2010

JULSTRESS ELLER JULFRID?

Jag tror att inte någon av våra högtider är så traditionsbunden som julen. Vi börjar nedräkningen redan vid första advent ( en del tidigare än så) och har sedan fyra veckor på oss att hinna med allt vi vill fram till jul. Julen avlöses sedan snabbt av nyårsfirandet och allt vad det innebär.

Firar du julen på det sätt som du vill fira, eller följer du bara gamla rutiner och traditioner av gammal vana?
Jag tycker att det är jätteviktigt att var och en funderar på hur man vill fira jul och vilka traditioner man vill föra vidare, avskaffa eller kanske "inskaffa".
Många av oss ser nog den perfekta julen som en avbild av Fanny och Alexanders julfirande i Ingemar Bergmans film. Mycket av allt, liksom!
Och visste ser det härligt ut! Men handen på hjärtat, har vi idag förutsättningarna för att fira jul på det sättet?

Jag tror att många fortfarande önskar ett dignande julbord fullt av hemlagad mat och hembakat bröd och kakor. Vi vill känna oss duktiga och göra allt som alltid har gjorts av mammor och mormödrar. Vi vill att det ska dofta jul i hela huset när det bakas i ugnen och grytorna puttrar.
En genväg är att köpa färdigbakade saffranslängder eller lussebullar och värma dem en stund i ugnen. Eller värma på lite glögg på spisen. Det doftar juligt och hembakat.

Det finns heller inga lagar och paragrafer som säger hur mycket som måste vara pyntat hemma. Ingen kommer att stämma dig för att du nöjer dig med att plocka fram en adventsljusstake och inget mer. Det är du som bestämmer hur du ska vara.
Om du av tradition inte brukar har en överdådig jul, men känner att i år så vill du fira ordentligt, så gör det. Det är upp till dig.
Du (tillsammans med din familj) bestämmer hur ert firande ska se ut - oavsett hur det har sett ut tidigare.


Fundera på vad det är som du vill ha med i ditt julfirande.
Vad känns viktigt?
Vilka traditioner vill du hålla fast vid?
Vilka mår du bättre av att avskaffa?
Kan du förenkla något? Måste allt vara hemlagat och hembakat?
Hur vill du känna och uppleva inför och under julen i år?

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...