måndag 13 september 2010

MIKROPAUSA!

Lever du livet i full fart?
Har du massor du både måste och vill göra?
Säkert har du märkt att det inte alla gånger är så effektivt att som det heter "ha många bollar i luften". Faktum är att ny forskning påvisar att vi inte alls är effektiva när vi gör många saker samtidigt - tvärt om!

Om du lever ditt liv i full fart så stressas du troligen av att det är kö till bankomaten, långa köer på apoteket och för att inte tala om långsamma bilköer på väg till eller från jobbet. Dessa stunder av långsamhet kan få pulsen att rusa på dig och stressnivåerna stiger i taket.

Vänd istället på din tanke här!
För det fösta bör du inse att du inte kan göra något åt situationen som det är. Det kommer att ta mer tid än vad du vill. Se istället till att du utnyttjar tiden på bästa sätt. Inte genom att vara effektiv, utan tvärtom, genom att ta en MIKROPAUS. Under tiden medan du väntar kan du exempelvis:
 • Tänka på någon lugn och harmonisk plats där du befinner dig och bara har det skönt.
 • Fokusera på att få din andning lugn och djup. Andas in genom näsan, känn hur luften fyller hela kroppen och andas sedan lugnt ut.
 • Tänka på allt bra du har i ditt liv. Allt som skänker dig glädje, lycka, kärlek, värme etc.
 • Träna mindfulness. Försök att bara vara här och nu. Betrakta din omgivning, men försök att inte låta tankarna fara iväg.
Dessa mikropauser kan du ge dig själv någon gång om dagen. Det krävs inte att du känner dig stressad för stunden föratt du ska må bra av att göra dem. Om du avsätter 10 - 15 minuter varje dag till detta kommer du snart att känna av positiva effekter i forma av minskade stressnivåer och ökad lugn och harmoni.

2 kommentarer:

 1. Jag är kanonbra på att ta micropauser i min vardag. Mest för att befästa det jag håller på att studera för stunden. Genom att gå ifrån och göra någonting annat så snurrar hjärnan på och repeterar vad jag just läst. Andra gånger sitter jag bara och tänker på varma stränder och soliga himlar... :)
  Dagdrömmeri är underskattat

  SvaraRadera
 2. Kul att du har så mycket mindfulness-tankar och övningar på bloggen nu!
  Jag vet ju vilket bra verktyg det är för att få in lugn och harmoni i livet.

  Just trafiksituationer är ett utmärkt tillfälle att utöva mindfulness/avslappning och ännu intressantare blir det om man har kunskap om egot och iakttar sina tankar om det som händer.

  Så lätt det är att tankarna börjar kritisera andra förare och att känslan av att JAG skall fram, fram, fram...dyker upp.

  Som sagt, otroligt bra träningstillfälle.

  När man sedan bär med sig denna metod i alla "förtretliga" situationer som kan uppstå här och där - då blir det ett tillstånd av "registrering utan reaktion", och lugnet sprider sig inuti. :)

  Tack Ulrika/Ha det gott!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...