söndag 29 augusti 2010

LÄSARFRÅGA

Här kommer ytterligare en läsarfråga, denna gång från en anonym läsare:
"Jag skulle gärna vilja vet mer om "livspusslandet" framförallt som singel. Förstår att det är ett svårt ämne eftersom det är så brett och alla har vi så olika liv. Men det finns säkert smarta tips och råd som många (både singlar, ensamstående mammor och mammor i familj) gör i sin vardag för att få vardagen att funka bättre.

Det vore fint att få ta del av Dina och andras tankar om det. Själv är jag singel(utan barn)men upplever ändå att behöver sådana här "singelöverlevartips" eftersom jag har ett eget företag men en del ansvar och samtidigt vill jag förstås ha (och orka med) en bra fritid.
Här ser det säkert ganska annorlunda ut om man har barn och familj då man säkert i första hand vänder sig till barn och man för att få socialt umgänge och roliga aktiviteter.Medan man som singel är hänvisad till sig själv till en stor del.
Skulle vara spännande att höra andras tankar kring detta: Hur få förvärvsarbete, hemmaarbete och fritid att gå ihop? Vad är rimliga krav? Det var väl nåt att "bita i"(; ? Tack för ditt engagemang!"

Tack för din fråga "Anonym". Jag förstår ditt dilemma och tror att det är många som delar dina tankar och svårigheter. Däremot är det lite svårt att ge dig konkreta råd då jag inte vet så mycket om just din situation. Det första jag funderar på är vari svårigheten egentligen ligger i balansen? Jag misstänker att det kan var så att du som egenföretagare arbetar väldigt mycket, kanske oregelbundet?
För att du ska få en egen bild av hur balansen verkligen ser ut föreslår jag denna övning:
  • Rita två cirklar (ca 10 cm i diameter). I den ena cirkeln fyller du i hur stor del av din tid som fylls av arbete och hur stor del som fylls av fritid. Dela gärna in fritiden i exempelvis; vänner, familj, träning, hobbies etc. Ta sedan den andra cirkeln och rita in samma områden, men denna gång i den storlek som du skulle önska att de hade i ditt liv. Jämför sedan cirklarna. Vad är det för skillnader? Ser det ut som du vill att det ska se ut?Vad kan du göra för att påverka balansen?
Jag funderar sedan på om ditt dilemma handlar om bristen på umgänge snarare än tiden till den? Att hitta nytt umgänge som singel är så klart en utmaning, men kan vara en väldigt trevlig sådan. Det är idag, tack och lov, accepterat att skaffa sig nya vänner var i livet man än befinner sig. Det finns många vuxna som gärna vill få nya bekantskaper. Fundera på vilken typ av människor du vill umgås med? Vad vill du att ni ska dela för intressen? Var kan du hitta dessa människor? Internet är en jättebra möjlighet att leta reda på likasinnade. Annars får man vända sig till andra arenor där människor träffas och umgås. Var sedan öppen i ditt bemötande mot nya människor. Var inbjudande (du måste kanske ta första steget) och visa dig framför allt nyfiken på andra. Du kommer på detta sätt att kunna få många nya bekanta. Alla kanske du inte vill ha som dina vänner, men nya bekanta kan ha vänner som du kan bli vän med. Se helt enkelt livet och alla möjligheter som ett enda stort närverkande. Det finns mång olika typer av evenmang riktat åt singlar som inte nädvändigtvis handlar om att hitta en partner utan kanske snarare att hitta likasinnade vänner.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Tack! Bra idè med cirklarna. Tror att det är exakt det som det handlar om för mig! Det är precis så som du beskriver att eftersom jag arbetar oregelbundna tider har kringliggande uppggifter som varken känns som "riktigt arbete" eller fritid flytit ihop. Då är det ibland knepigt att dra gränser mellan arbete och fritid!

    Håller helt med dig om att det är superviktigt med "kvalitet" på fritiden så att de vänner man omger sig med inte alla är energislukande! I höst har jag många fina aktivitetsplaner som säkert kommer att bidra till mer energi! Tusen tack för ditt fina svar på en invecklad fråga (= !!

    SvaraRadera
  2. Anonym - vad glad jag blir att du tycker att tipsen är användbara. Det låter spännande med dina aktivitetsplaner inför hösten. Jag hoppas att du får en underbar höst.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...