söndag 29 augusti 2010

SVAR PÅ LÄSARFRÅGOR

Men jösses vad tiden går. Jag tänkte att jag skulle ta och svara på några läsarfrågor som jag fick för några veckor sedan. "Några" veckor visade sig vara en månad (!). Jag är ledsen att ni har fått vänta, men bättre sent än aldrig, som man säger.

Ensamma mamman skrev så här:
"Jag är nyfiken på hur man gör för att välja karriär. Jag hade tänkt att läsa till socionom men har på senaste tiden börjat fundera på lärare istället. Hur skulle du coacha mig fram till ett beslut? Jag står och väger med för och nackdelar med både och vet varken ut eller in.

Jag är även nyfiken på hur man ska göra för att vara nöjd med sig själv och sitt liv och inte jämföra sig med andra eller hela tiden tro att "om jag bara... " så vore allt bättre."
Annika Hirvonen skrev så här:
"Jag håller med Ensamma mamman! Jag skulle också behöva en liten fingervisning åt vilket håll jag nu ska vända mig i karriären. :-)"

Stora beslut som rör framtiden är alltid svåra. Det första jag skulle råda dig är att ta reda på så mycket fakta du kan kring båda utbildningarna. Allt ifrån hur utbildningen ser ut, studiemöjligheter och till vad jobbet kommer att innebära och hur lätt/svårt det är att få jobb. Ja, så mycket som du bara kan komma på som kan inverka. Ta hjärna hjälp av studievägledare på högskola/vuxenutbildningscenter eller arbetsförmedling.
Sedan sätter du dig och skriver ner det som är positivt respektive negativt med respektive utbildning/arbete. Gör gärna detta under några dagar så att du kan ge dig tid att reflektera ordentligt.
Kanske finns det möjlighet att göra ett arbetsplatsbesök? Känner du någon lärare och socionom som du kan få besöka och ställa frågor till. Om du inte känner någon kanske du kan ringa upp någon okänd och fråga om du kan få ställa några frågor över telefon eller vid ett kort möte. Tala om att du överväger att utbilda dig till respektive yrke. Detta brukar ses som positivt av de som tillfrågas och inte alls som besvärligt.
När du sedan har så mycket "material" som möjligt är det dags att fundera.
Hur känns det i hjärtat?

När det gäller dilemmat att jämföra sig med andra hela tiden, kan jag som har förmånen att få prata med många människor berätta att ALLA har fullt upp med sina liv, sina bekymmer och sina glädjeämnen. Du behöver träna på din självkänsla för att hitta tryggheten i dig själv. Skriv gärna dagbok/tacksamhetsdagbok. Skriv och svara på dessa frågor:
  • När känner(kände) jag mig tillfreds i livet?
  • Vad gör mig lugn och harmonisk?
  • Vad skrattar jag åt?
  • Vad gör mig arg och ledsen?
  • Vilka människor får mig att må bra?
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...