Att vara rädd är en skyddsmekanism hos människan som i grund och botten har sett till att vi som art har kunnat överleva. Djupt i våra gener sitter rädslor över saker och situationer som kan vara livshotande för oss. Genom att sända ut signaler om att fara hotar reagerar kroppen snabbt för att sätta oss i säkerhet.
Bra så.
Nackdelen är att vi idag ofta reagerar instinktivt på "faror" som är långt ifrån livshotande. Ändå kan våra reaktioner bli mycket starka, fastän vi mentalt är medvetna om att det inte är en reell fara.
Ibland blir våra rädslor så starka och okontrollerbara att det blir ett handikapp för oss.
I dag finns det mycket effektiv hjälp att få mot rädslor och fobier. KBT (Kognintiv Beteende Terapi) är särskilt effektivt mot just rädslor. När du får hjälp mot dina rädslor med hjälp av KBT får du successivt lära dig att utsätta dig för "faran". Små steg åt gången och med hjälp och stöttning av din KBT-tearepeut.
Exempel. Om du lider av spindelfobi (araknofobi) kan behandlingen gå till så att du första gången får titta på tecknade bilder av spindlar. Nästa tillfälle är bilderna fotografier. Därefter kan du få vistas i samma rum som en spindel eller kanske ute i naturen. Så sakteliga kommer du att närma dig spindlar för att slutligen kunna stå där med en spindel krypande på dig utan att känna rädsla. Du behöver inte nödvändigtvis älska att vara i närkontakt med spindlar. Men du kommer inte att känna förlamande skräck, utan snarare att det är ok.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar