fredag 23 juli 2010

BALANSERA HORMONERNA MED HJÄLP AV KOSTEN

Lousie Levy är kostrådgivaren som tack vare egna erfarenheter med hormonella besvär ( PCOS) utvecklat ett livsstilsprogram, Womanizer-programmet, för att förbättra den hormonella balansen. Louises program består av tre steg.

1. MATEN:
 • Se till att äta dina måltider regelbundet. Om du äter regelbundet så kontrollerar du inte bara blodsockerhalten, utan även östrogennivåerna i kroppen positivt.
 • Undvik snabba kolhydrater såsom: socker, vitt mjöl, vit pasta och ris. De påverkar humörsvängningarna negativt. Välj istället frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, bönor, linser och quinoa. Välj gärna färgstarka grönsaker och frukter som ger dig höga doser anitoxidanter.
 • Se till att få i dig de goda fetterna från nötter, frön, avokado och fet fisk. Undvik de härdade fetterna.
 • Ät protein till varje måltid. Välj gärna ägg, fisk, skaldjur, kyckling, kalkon och sojaprodukter. Speciellt sojaprodukter har visat sig ha mycket positiv effekt på kvinnors hormonella obalanser.
 • Kolhydrater kan du äta mest på morgonen och intaget av dessa bör minska under dagen. Det gör att sömnen påverkas positivt och det i sin tur innebär att kroppen har möjlighet att tillverka hormoner under sömnen.
2. MOTION:
 • Motion innebär att kroppen utsöndrar endorfiner samt påverkar produktionen av tillväxthormoner som i sin tur påverkar hormonbalansen. Stressnivåerna minskar dessutom. Träning på lagom nivå är att rekommendera. För tuff träning kan istället rubba produktionen av könshormoner.
3. ANTI-STRESS:
 • Om du stressar mycket så kan du få en obalans i dina hormonnivåer.
 • Tänk på dig själv, var EGOlogisk som jag kallar det. Ge dig stunder av njutning och återhämtning i vardagen. Även några minuter då och då kan räcka för en positiv effekt.
 • Sömnen är A och O. De "rätta" hormonerna produceras under sömnen och genom en god och tillräcklig sömn påverkar du dessutom dina stressnivåer positivt.
Med andra ord är Womanizer-programmet ett alldeles utmärkt program för bättre hälsa oavsett kön och hormonella nivåer!

2 kommentarer:

 1. När jag följer detta så gott jag kan mår jag toppen. Lite slarv och det känns direkt. Träningen är guld värd och inspirerar dessutom till att äta bättre. Är förmodligen glutenintolerant och slarvar jag där åker humöret ner! Har nyligen läst att vete kan orsaka nedstämdhet, detta borde skrivas mer om. Jag har genom åren förmodligen lidit av detta och känner en enorm skillnad med rätt kost.

  Alltid lika roligt kika in här.

  SvaraRadera
 2. Kvinna... - härligt att du känner så tydligt att du mår bättre av viss kost. Då är det lättare att välja vad man stoppar i sig. Sedan orkar/kan eller vill man inte alltid äta "rätt", men för det mesta ändå. Vete liksom socker och mjölkprodukter är det många som är överkäsnliga mot utan att veta om det - helt enkelt därför att symptomen är så diffusa; trötthet, nedstämdhet, ont i kroppen, värkande leder etc. Svårt att koppla det till kosten. Dessutom brukar symptomen uppträda en stund efter intaget, ibland upp till ett dygn efter.
  Jätteroligt att du tittar in här och ännu gladare blir jag när du delar med dig av dina tankar och erfarenheter. Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...