tisdag 15 juni 2010

ORDET "INTE" FÅR MOTSATT EFFEKT

Är du en flitig användare av ordet "inte"?
- Jag får INTE glömma bort att låsa dörren.
- Jag ska INTE äta godis idag
- Det får INTE bli så sent i kväll.
Det finns ett problem med ordet "inte" - våra hjärnor kan inte ta in "inte" och dess betydelse. Hjärnan förstår ovanstående meningar som:
- Jag får glömma bort att låsa dörren.
- Jag ska äta godis idag.
- Det får bli sent i kväll.

Prova det här experimentet för att se hur hjärnan reagerar på ordet "inte":
 • Du ska under den närmaste minuten INTE tänka på en arg hund som jagar en ilsken katt. Du får tänka på vad du vill, men alltså inte en arg hund som jagar en ilsken katt. Inte någon hund och inte någon katt. Så varsågod och tänk, bara inte på hunden och katten...

Hur gick det?

Det är bättre att använda sig av positiva budskap som hjärnan förstår bättre. Så här kan det låta då:
- Jag ska tänka på att låsa dörren.
- Jag ska fokusera på att äta nyttigt idag.
- I kväll vill jag lägga mig tidigt.

5 kommentarer:

 1. Jag har haft en entimmes föreläsning på universitetet om autism och aspergers syndrom bara för några veckor sedan och där talade jag också om vikten av att inte använda inte. Många har inte språkförståelsen av ordet inte utan de hör bara resten av meningen. " det gör inte ont" så hör de " det gör ont".

  Som småbarnsförälder så försöker jag att undvika inte. Det är knivigt ibland att komma på meningar där orden inte inte får vara med. Men med övning så blir det lättare och lättare.Man får vända meningarna till att vara positiva istället.
  Med positivt tänkande så kommer man långt :D

  SvaraRadera
 2. Fast de två nedersta exemplen är fortfarande negativa. Prova istället:
  - Jag ska äta hälsosamt i dag.
  - Jag ska lägga mig i tid i kväll.
  Då fokuserar du på det du vill uppnå och inte det du vill undvika.

  SvaraRadera
 3. Hm..... det där blev konstigt för mig för jag tänker aldrig i "inte"...
  det är liksom självklart att jag ska komma ihåg att låsa dörren.. inte att jag inte ska glömma...!

  Som fd hundägare är det ju också så man tränar en hund att visa vads om är okej och inte vad som "inte" är okej för det förstår de inte.
  Säger man till en hund "du får inte gå i landet" så skickar man tankebilden att hunden GÅR i landet vilket är budskapet den tar emot och självklart GÅR den sen i landet.
  Finns en bra bok om klicker-träning som ger många goda exempel på hur man tränar att sända ut det man vill och belöna det - vilket alltså även fungerar bäst på en själv också :)

  SvaraRadera
 4. Ingela - vi är så vana att använda ordet "inte" att det krävs lite övning att komma på meningar med samma budskap, men ur ett positivt perspektiv. Men med lite träning och medvetenhet så går det.

  Anna - bra att du är uppmärksam! Det här inlägget blev publicerat avv misstag - det var inte färdigskrivet ännu... Nu har jag ändrat exemplen så att de stämmer bättre överens med teorin.

  Fokus mot framtiden - min teori är att personer som har stark självkänsla och tro på sin förmåga i mindre usträckning använder sig av "inte" i sina formuleringar. Kanske därför det är så ovanligt för dig ;-).

  SvaraRadera
 5. Ulrika - så retligt när man råkar publicera något av misstag. Men det är sånt som händer.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...