torsdag 17 juni 2010

NÄR PROBLEMEN HOPAR SIG...


.. eller när du står inför en tuff uppgift som kräver mycket av dig, då är det lätt att tankeverksamheten går för högtryck. Ju mer du har runtomkring dig att fundera på, desto svårare får du att fokusera och tänka bra och kloka tankar. Hjärnan får svårt att sortera bland alla input.

Ett bra sätt att få lite ordning i tillvaron, som kan bättre få dig att se på dina problem och därmed hitta lösningar är att du i lugn och ro sätta dig ner och summerar.
Tänk igenom hur situationen ser ut utan att försöka hitta lösningar just då. Plocka fram de fakta du har. Skriv gärna ner dem så att de "fysiskt" lämnar din hjärna. När du känner dig nöjd med att ha fått med alla omständigheter så stänger du igen blocket du skrivit i. Res dig och gå i våg och gör något helt annat. Ta gärna en promenad, ställ dig i duschen eller läs en bok.

Efter en stund då du låtit hjärnan koppla bort all problemlösning och låtit den vila - DÅ kan lösningen komma. Medan du sysslar med annat faller bitar på plats i hjärnans undermedvetna och den jobbar i lugn och ro vidare med att hitta lösningar på ditt problem. När du är i ett mer avslappnat tillstånd kan hjärnan reagera på något stimuli som blir en viktig pusselbit och som faktiskt kan lösa ditt problem. Trots att du själv känner att du har slutat tänka på det.

Det är inte för inte som många bra idéer brukar dyka upp i duschen - eller på toaletten ;-).
Goda, kloka tankar och idéer behöver få lugn, ro och harmoni för att kunna växa till. De kan aldrig pressas fram.

2 kommentarer:

  1. Hm... ska jag samla tankarna måste jag städa först. Kan inte tänka om inte omgivningen är i balans och skapar ordning :)
    Men sen är det lättare att dra i tanketrådarna för att fixa det som måste fixas.

    SvaraRadera
  2. Fokus mot framtiden - under städningen är det säker en och annan bit som faler på plats, trots att du inte medvetet jobbar på det:-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...