onsdag 16 juni 2010

TROVÄRDIGT?!

Det händer lite då och då att jag få förfrågningar om att göra reklam här på min blogg. Det kan vara allt från bilhandlare, hälsoprodukter och till att marknadsföra specifika hemsidor. I bland förstår jag verkligen inte varför de vill annonsera här. Jag ser inte den naturliga kopplingen.En del erbjuder en summa pengar, andra provision på försäljning och några erbjuder olika produkter.
Nu kan jag inte säga att det är ett jätteproblem som jag måste brottas med dagligen, men lite nu och då får jag dessa förfrågningar. Och visst kunde det vara schysst att tjäna lite pengar på min blogg som annars är nästintill så "icke-inkomstbringande" den kan bli.

Visst kan jag tacka jag till att göra reklam för företag och produkter - absolut. Men, bara om det är en produkt som jag själv tycker om, använder och står för. Det är med andra ord inte en fråga om ekonomi utan om trovärdighet. Om jag skriver om en produkt eller ett företag så gör jag det för att jag personligen tycker att det är bra - inte av någon annan anledning. Om jag dessutom tjänar lite pengar på det så är det så klart en trevlig "bonus", men inte kravet.

Vad kan du tänka dig att göra reklam för på din blogg?

9 kommentarer:

 1. Reklam, som jag anser, passar på en blogg är just produkter som, på något sätt, hör ihop med bloggen.

  Jag skriver mycket om vikt men skulle inte göra reklam för "hokus-pokus" produkter som gör att kilona bara försvinner plötsligt. Så går det ju inte till.

  Däremot skulle jag kunna göra reklam för produkter jag har provat och varit nöjd med. Till exempel, Asic den enda löparsko jag använt. Hur nöjd som hellst!

  Tycker att jag måste känna att jag kan stå för reklamen =)

  SvaraRadera
 2. Jag som bloggar om sömnad skulle gärna göra reklam för butiker och produkter jag gillar.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Jag tycker reklam i bloggar är BRA så länge reklamen går hand i hand med bloggens inriktning OCH att bloggaren själv kan rekommendera och motivera varför produkten, hemsidan osv omskrivs.

  Jag har också fått några förfrågningar vilket är mycket smickrande men känner att ska det göras reklam måste jag som person kunna stå för det jag rekommenderar.

  Jag tycker också det är bra att företag, hemsidor osv frågar om man kan tex testa produkter MEN det bästa är ändå när en blogg marknadsför något utan att det kommer "bakvägen".
  Som när du rekommenderade yoga massagen som du själv testade på grund av eget intresse.
  DET skapar den bästa trovärdigheten rakt av.

  Om en blogg börjar handla om produkter och det personliga försvinner - ja då har bloggen helt tappat det som gjorde att man började följa den och en sån blogg kommer även att tappa de som vill få sina produkter omskrivna förr eller senare.
  Så kör på - det du tror på, det du känner att du står för - det vill även vi besökare veta mer om med motiveringen varför du tror på det, tycker om det osv :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. jag tycker det skall vara något som jag personligen kan tänka mej och vill stöda även utan att jag skulle få betalt. Då är det ok att få betalt också.

  SvaraRadera
 5. Jag är för ny för att ha fått erbjudanden om reklam. Dock har jag funderat mycket på det. Kommer jag att uppfattas som en förlängd arm till företaget? Kommer jag att uppleva någon form av beroende till företaget? Är jag fri att skriva vad jag vill, eller blir det ett mått av anpassning så att jag inte missar den intäkt som reklamen i en eller annan form ger?

  Jag tycker inte frågan är enkel.

  Jag vill vara förberedd när en ev (!) fråga kommer, eller att jag tar ett beslut att själva söka reklamfinansiering.

  SvaraRadera
 6. Kicki - du tänker precis som jag ;-).

  Anna - det blir ju väldigt trovärdigt :-).

  Fokus mot framtiden - för mig är inte meningen med min blogg att tjäna pengar utan att 1. Sprida information till så många som möjligt på tips och tankar som kan få dem att må lite bättre i tillvaron. 2. Marknadsföra mig själv så att jag i ännu större utsträckning kan få arbeta med att sprida tips och information till så många som möjligt så att de kan må lite bättre i sin tillvaro.
  Näst intill all makrnadsföring jag gör är på mitt eget initiativ - därför att jag tycker om produkt/företag. Kram

  Ann Granlund - precis pengarna är inte det huvudsakliga.

  Brain stretching - jag tror att så länge du står för det du skriver om och annonserar om, så känner läsarna att det är trovärdigt. Om jag skulle börja lägga upp reklam för fiskeutrustning eller byggmaterila här, så skulle kopplingen inte vara lika tydlig.
  Jag skulle aldrig skriva något som företaget vill/kräver, då är inte samarbetet intressant. Jag vill att det ska vara MINA åsikter och erfarenheter som ska lysa igenom.

  SvaraRadera
 7. Svår fråga det där... när jag tänker reklam på bloggar så känns det för mig bara som ett störningsmoment, oavsett om blogginnehavaren gillar den produkten eller inte ;-), medan andra kanske ser reklam som helt naturligt och nödvändigt i dagens samhälle.

  Jag tror man får ställa sig frågan vad man har för syfte med sin blogg... jag vill t.ex. med min blogg inte uppmana, eller "fresta" någon att köpa något, hellre att sälja då ;-).. så jag får väl göra reklam för Blocket och andra begagnatmarknader, hihi..
  Min blogg handlar om att rensa i röran och se skönheten i det man redan har - inte att skaffa sig fler saker ( som man oftast inte ens visste att man behövde innan man såg reklamen ;-) ).

  Men reklam finns ju överallt, så vad spelar det för roll? kan man tycka..
  Just därför kan jag tycka att det är behagligare att besöka en reklamfri blogg :-)

  Kanske är det ekonomiskt smart att ha reklam på sin blogg... men ibland får som sagt ens trovärdighet betala för att man skall tjäna dessa pengar..

  När deklarationen kom i år var jag dock tacksam att jag INTE hade reklam från varken Adsense eller andra företag, då dessa inkomster skall tas upp till beskattning och bl.a. Adsense innebar handel med utlandet o.s.v.

  Att man sedan skriver positivt om produkter man gillar är oundvikligt, och det ger förstås positiv reklam för företaget bakom produkten... men från det till att densamma produkt skall sitta på ena marginalen och blinka - nja, det känns inte särskilt lockande för mig just nu ;-)

  SvaraRadera
 8. jag får en del förfrågningar och en del godtar jag medan det mesta ignoreras.

  reklam för bantning och spel är jag helt emot, och vad gäller produkter så tackar jag numera mest nej och köper själv om jag verkligen är intresserad, jag vill slippa känna att jag "måste" skriva om det jag tar emot.

  sedan vill jag bara lyfta fram det jag gillar och tycker är bra. klurig fråga, men bra att du tar upp :)

  jag gillar din blogg och den uppfattning som jag får av dig som person.

  du får ha en finfin fortsättning på dagen och en bra sommar. kramar

  SvaraRadera
 9. Irene - jag förstår hur du menar. Tycker själv att en del bloggar känns mest kommersiella och då faller glädjen i läsandet bort. För nog läser man en blogg för att få ta del av bloggskribentens tankar. Men ibland tycker jag att det är jättebra att få läsa om något som skribenten rekommenderar.
  När det gäller vinningen av att ha reklam, så tror jag att man ska vara en riktigt STOR bloggare för att kunna kama hem pengar att räkna med. Det lilla jag ev. får är bara småsmulor...

  Molly - bantningspreparat nobbar jag också kategoriskt. Helt enkelt därför att jag tror att det finns andra och bättre vägar om man vill gå ner i vikt.
  Jag tror att det lyser igennom om man skriver om något man tycker om och tror på själv.
  Själv har jag fått förfrågan om att prova produkter, men då göra jag klart att jag bara skriver om den om jag personligen tycker om den - annars inget alls.
  Tack för dina fina ord om mig och min blogg :-)! Ha det underbart du med.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...