fredag 18 juni 2010

SEMESTERTIPS FÖR FAMILJEN

Semestertiden närmar sig med stormsteg. En del har redan gått på sin ledighet. Semestern är för de allra flesta en period då vi har en massa förväntningar och önskemål som vi vill ska bli uppfyllda. Det är då vi ska ha tid med varandra, vänner, huset, trädgården, hinna resa, sola och bada och en massa annat som vi har sett fram emot hela långa vintern.

Många är det som också oroar sig för semestern av ekonomiska skäl. Det kostar att resa och unna sig allt man vill kunna njuta av under sin ledighet. Jag hörde på nyheterna i dag att så många som 7 % av svenskar tänker sig att de ska låna pengar (utnyttja sin kredit) för att kunna semestra på det sätt de vill.

Jag tänker att det är viktigt att var och en verkligen tänker till vad de själva vill få ut av sin semester och inte gör de som man tror förväntas (av andra). En lyckad semester behöver inte innebära långa resor och stora kostnader.

Här kommer ett förslag för familjen hur man kan se till att alla familjemedlemmar får ut det som de vill av semesterfirandet:
  • Samla alla familjemedlemmar - gärna under trevliga former som under en fikastund eller mys i soffan, och tala om att ni ska planera för sommarens aktiviteter. Berätta sedan att alla ska få ha en egen dag  då de ansvarar för planering och aktiviteter. Här kan det vara bra att som förälder sätta ramarna för vad som kan ingå ( hur långt är det rimligt att resa, vad får det kosta etc.). De mindre barnen kanske kan behöva lite hjälp. Sedan bestämmer ni när var och en ska få ha sin "Sommardag". En del datum kanske går att "spika" medan andra behöver anpassas efter väderleken.
Det här blir garanterat dagar som barnen kommer att komma ihåg med glädje och med stor sannolikhet - även föräldrarna. De kan med lätthet slå vilken utlandssemester som helst!

Dela gärna med er av förslag på vad man kan göra för aktiviteter.

2 kommentarer:

  1. Varje sommar ser vi ut en bra cykelrunda här på ön, packar matsäck och ger oss av på dagsutflykt. När barnen var små blev det korta rundor med dom i barnstolar, med långa och många pauser. En riktigt familjefavorit!

    Överuvudtaget är ju dessa familjeutflykter underskattade guldkorn, det behöver inte vara märkvärdigare än att man packar fikakorg och tar sig till ett fint ställe och käkar upp alla godsaker man packat ner!

    SvaraRadera
  2. Åsa - precis! Det är sådana tillfällen som brukar bli minnesvärda. Kräver inte mycket, men kan ge otroligt mycket tillbaka.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...