fredag 4 juni 2010

IFRÅGASÄTT DIG SJÄLV!

Vi är fulla med tankar som vi inte ens är medvetna om att vi tänker, de så kallade automatiserade tankarna.
De är bra att vi fungerar på det sättet, att vi inte är medvetna om allting och måste tänka på precis allt vi gör - vi skulle troligtvis bli galna efter en kort stund, eller så skulle hjärnan brinna upp...
De automatiserade tankarna fyller alltså en viktigt funktion. Vi behöver dem för att inte behöva koncentrera oss på allt vi gör, utan vi kan förlita oss på våra rutiner.
Rutiner är också bra. När vi har rutiner så behöver vi inte fundera och fatta beslut hela tiden. Vi gör bara som vi brukar helt enkelt.

Men, när de där automatiserade tankarna och de väl inarbetade rutinerna inte är så bra för oss. När de skapar dålig självkänsla, stress och oro, då behöver de ifrågasättas.
- Varför tänker jag så där egentligen?
- Varför gör jag på det här sättet hela tiden? Det kanske finns andra sätt som skulle fungera mycket bättre?

Ju mer stressade vi är i vår tillvaro, desto mer beroende är vi av våra automatiserade tankar och rutiner. Och desto mindre benägna är vi att ifrågasätta dem - fastän vi kanske verkligen borde.
Om vi vill ändra på våra beteenden och stärka vår självkänsla så måste vi ifrågasätta våra tankar och handlingar som vi har/gör i tron att de är bra för oss. Det är först då , när du har ifrågasatt något som du "alltid" tänkt eller "alltid" gjort som du kan åstadkomma en riktigt bra förändring.

Mitt favoritcitat kommer från Einstein. Han lär ha sagt:

Att byta åsikt är ett tecken på intelligens.
Jag håller med!

3 kommentarer:

 1. Klokt inlägg! Som vanligt! :)

  SvaraRadera
 2. Mycket bra inlägg. Jag ska börja tänka på att ifrågasätta mig själv mer. Vem vet vilka bra svar jag hittar :)

  SvaraRadera
 3. Kunde inte sagt det bättre själv!

  Way to go girl!

  /Lena

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...