måndag 17 maj 2010

VI MÅR BRA AV ATT HJÄLPA


En av de saker som så gott som alla människor världen över mår bra av är att hjälpa andra människor. Det kan vara både i stort och i smått. Vi mår bra av att känna oss behövda och känna att vi kan hjälpa till. Om så bara genom att hålla upp en dörr eller att erbjuda en sittplats.

Men hur är det åt andra hållet?
Har du lätt för att ta emot andra människors försök att hjälpa dig?
Det kan många gånger vara svårare, tyvärr.
Orsakerna kan vara många. Det kan handla om att man är fostrad till att "klara sig själv", att man inte vill verka "svag och behövande" eller att man inte vill vara till besvär.

Om vi vänder på det hela ett vara till, så kan ditt avböjande sätt mot personer som vill hjälpa dig faktiskt göra att du berövar dem en stund av lycka. När någon får hjälpa dig mår hon/han lite bättre och du kan glädjas både åt att ha haft möjligheten att glädja en medmänniska OCH att fått lite hjälp på vägen.

Så tänk på det nästa gång någon frågar om han eller hon kan hjälpa dig! Acceptera hellre med ett leende än att avböja med ett: - Tack jag klara mig själv.

4 kommentarer:

 1. Så sant såååå....Men det är som du säger att man ska klara sej själv och tänker inte på hur den andre känner sej vid ett, Nej tack! Måste tänka på det nästa gång någon vill hjälpa mej.
  En annan sak jag tänkte på i all denna stress vi lever i eller skapar på något konstigt vis...En äldre man höll upp dörren till affären här i byn, eftersom han gick ju före mej och han tänkte nog inte så mycke mer på det, men du skulle sett hans min, när jag Tackar med ett vänligt leende för det.... Där blev det dubbel glädje direkt för oss båda, om man tänker på det :)
  Behövs inte mycke och inte kostar det heller.
  Kram, Britt-Inger

  SvaraRadera
 2. Instämmer helt och hållet Ulrika.

  Detta blev jag uppmärksam på för bara några år sedan.
  Och numera tackar jag och tar emot när någon vill ge/hjälpa mig.

  Eftersom jag inte lever under tidspress längre så brukar jag ofta låta andra gå före mig i kassaköer - och det blir de flesta väldigt glada över.
  ...och då blir ju jag glad också.

  Hoppas du får en fin vecka!

  SvaraRadera
 3. Britt-Inger - faktiskt så är man riktigt egoistisk när man takcar nej till hjälp från vänner och omgivning, och det vill man ju inte vara... Kram

  S o F - det låter härligt att du har den inställningen. då har du verkligen fått känna på hur glad du kan göra andra genom att låta dem hjälpa dig. En underbar vecka önskar jag dig med. Kram

  SvaraRadera
 4. Visst är det så. Mycket svårare att ta emot hjälp från andra. Iallafall för mig men det börjar bli bättre. Jag känner igen resonemanget sen tidigare. Just att man inte ska ta ifrån någon möjligheten att hjälpa till. Fint med en påminnelse.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...