söndag 16 maj 2010

ÄR PLANERANDET BÄTTRE ÄN GENOMFÖRANDET?

Att planera för trevligheter är alltid roligt. Det kan handla om en semester, en kortare resa, ett besök hos frissan, en träff med trevliga vänner eller vad som helst som du uppskatter.
Nu har forskarna bevis för att vi mår bättre under själva planeringfasen än vad vi faktiskt gör när vi väl har semestern eller vad det nu var vi planerade att göra.
Det är skrämmande, men jag tror att de ligger mycket i deras forskningsresultat. För hur härligt är det inte att botanisera bland resekataloger, surfa på nätet, drömma sig bort, välja och boka och sedan att få längta? Åhhh, härlig känsla.
När vi sedan väl är på semester så är vi inte riktigt där. Antingen är vi så mycket uppe i varv att vi inte klarar av att njuta av det vi har just då, eller så är vi redan långt fram i tiden och planerar nästa resa som ska bli ännu "bättre", "häftigare" eller mer exotisk.

Blir vi aldrig nöjda?
Eller är det dags att stanna upp och tänka till vad det är vi egentligen håller på med?
De flesta av oss har en hel del i vår tillvaro värt att njuta av.
Bäst borde vara att fortsätta att planera in en massa trevligheter, stora som små, i tillvaron. När det väl är dags för begivenheten i fråga får vi trycka på "pausknappen", stanna upp och tänka till.
Bäst vore om vi kunde få dubbel njutning!
Skapa förväntan och längtan när vi planerar och njuta fullt och innerligt när vi upplever.

3 kommentarer:

 1. Ta bara det här med julen.....Det är så mysigt eller...
  Man skapar en färgstämning i sitt hem, man planerar vad man ska köpa till barnen och sina nära, klapparna ligger snyggt inslagna under granen, mat, bak och det övriga som ligger på bordet är inhandlat och förväntan är i topp.
  Sen kommer julafton och man sätter sej....och där sitter man!!!
  Förväntningar är ett ord som kan ställa till det hela ganska rejält...
  Synd bara att det ska ta så många år av ens liv, innan man fattar vad man håller på med ;) men det är väl det som är livet.
  Kramen.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det till stor del handlar om jakten på det perfekta. Att orimliga förväntningar byggs upp - som aldrig någonsin verkligheten kan svara upp mot. Om vi låter bli att bygga upp dessa förväntningar och istället njuter av det som blir - tror jag att vi njuter mer av upplevelserna.

  /Anneli

  SvaraRadera
 3. Britt-Inger - julen är ett lysande exempel på hur vi skapar förväntnignar och längtar och sedan blir det bara... ja, i värsta fall ett mindre kaos.

  NjutVarjeDag - det tror jag med. Vi jagar något, "det" som ska få alla bitar att falla på plats och så kommer vi att leva lyckliga i alla våra dagar...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...