onsdag 31 mars 2010


Sanna Ehdin var en av de första att höja ett varnande finger för sockrets påverkan på vår hälsa. I ett blogginlägg förklarar hon nu att stärkelsesirap (fruktos) kan ge samma skador på levern som kraftigt alkoholintag. Det är ju skrämmande!
Fruktos bidrar dessutom starkt till fetma, höjda blodfetter, höjt blodsocker och höjt blodtryck. Inte bra alls med andra ord.
Fruktos är vanligt förekommande i ”färdigmat”, godis, såser och bakverk. Det går även under benämningen stärkelsesirap, maltodextrin, modifierad stärkelse, maltitol.
Tidigare har fruktos ansetts som ett bra sötningsmedel, men nu börjar man förstå vilka konsekvenser även det har.
Läs gärna mer i Sannas blogginlägg om vilka konsekvenser svenskarnas höga sockerintag i allmänhet och i form av fruktos i synnerhet kan ha för hälsan. Säkert kommer du att ta dig en funderare på vad du ska lägga i påskägget till barnen…
Och jag som i egenskap av friskvårdsombud har varit med och sett till att det idag kommer att stå ett gigantiskt påskägg fyllt med godis i fikarummet. Inte för att det är hälsosamt för den fysiska hälsan, men faktiskt för den psykiska ;-). Nu ångrar jag mig lite. Men det kommer att innehålla även lite nyttigare godis (mörk choklad) till de som föredrar det.
Sedan är det så att det är det vi stoppar i oss regelbundet som orsakar störst skada, inte det som vi äter lite då och då. Det är, som tur är, inte varje dag vi får stoppa i oss massa godis på jobbet.

5 kommentarer:

 1. Ja, socker bör intas med måtta. Men påsken är en svår tid. :)

  SvaraRadera
 2. Jag har svårt för socker...alltså jag tror att jag har ett beroende. Försöker att fullkomligt utesluta det. Men utsätts jag för godis, o säger till mig själv att jag bara ska ta EN, så startar en otäck process i hjärnan. Jag kan inte sluta förrän det är slut... Kan inte styra detta. Enda är att INTE äta.
  Kram/
  Ulrika

  SvaraRadera
 3. På jobbet hade de ett gigantiskt påskägg som alla gick och tuggade från. Jag tog inte en enda liten godis... avstår gärna det sockret.

  SvaraRadera
 4. Per Penning - det är tur att det bara är påsk en gågn om året;-)!

  Galtholmen - Ja håller med, det är inte lätt att bara ta EN bit. Svårt att avstå helt också många gånger, tycker jag. Bäst av allt är att ine utsätta sig för frestelsen när man kan undvika den. Kram

  Fokus mot framtiden - du är duktig du. Jag snaskade allt lite grann, men jag har upptäckt att sedan jag detoxar regelbundet kan jag inte alls äta lika mycket godis. Redan efter några bitar känner jag en mättnad och olustkänsla.

  SvaraRadera
 5. Hmm, finns inte fruktos då i vanlig frukt? Har det också blivit onyttigt i så fall? Numera äter jag ju två frukter om dagen när jag jobbar och är hemifrån 12 timmar per arbetsdag.

  Kanske är det förklaringen till att magen lagt ut lite, medan vikten inte rört sig särdeles.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...