tisdag 30 mars 2010

ANGER MANAGEMENT

I dag har jag undervisat i SET i åk 1 för en liten grupp barn. SET står för Social och Emotionell Träning och handlar enkelt förklarat om att träna barnens självkänsla och gruppgemenskap.
Arbetsmodellen bygger till stor del att den vuxna som håller i undervisningen ska använda sig själv som exempel och dela med sig av sina tankar och känslor inom aktuella områden. Detta naturligtvis på barnens nivå.

Detta är ett arbetssätt som jag tycker MYCKET om. En stor fördel är att man arbetar med barnen i små grupper ( 5 - 7 st är optimalt). Detta ger alla möjlighet att komma till tals och alla orkar vara med och lyssna.

I dag pratade vi om känslan "ilska". Vi diskuterade hur det känns i kroppen när man är arg. Var sitter ilskan? I huvudet svarade någon, i händerna och fötterna, tyckte ett annat barn. Meningen med dagens diskussion var att vi skulle komma fram till bra "STOP-tekniker" vid ilska. Att barnen ska lära sig att hantera sin ilska på ett bra sätt.

Alla barnen var rörande överens om att det inte var bra att bli så arg så att man gör illa någon eller säger något fult eller elakt. Vi pratade om att det är bra att ha knep att ta till när man känner att man börjar bli riktigt arg. För arg måste man få bli, det är inte det som är fel. Fel är att göra någon annan illa med sin ilska.

I dagens diskussion var barnen överens om att det bästa sättet för dem var att gå iväg och få vara ifred en stund om det känner att ilskan tar greppet om dem. Vi var också överens om att det inte går så bra att prata och diskutera med någon som är riktigt arg.

- Man är inte så smart då, sa en pojke.

Nu fick barnen i läxa att öva sig på att se en stor röd STOP-skylt (som ett trafikmärke) framför sig så fort de känner att de börjar bli arga över något. Den här skylten betyder att de ska stanna upp, tänka till och välja att gå i väg en stund för att få vara ifred och lugna ner sig. Vill de sedan reda ut något med sina kamrater så är det större chans att de kan göra det när de inte längre känner sig lika arga.

Ibland kan vi vuxna också behöva se en ilsket röd stopskylt framför oss. För som pojken sa - vi är inte särskilt smarta när vi är arga vi vuxna heller.

2 kommentarer:

  1. Barn är så kloka...i all sin okunskap! :)

    SvaraRadera
  2. tant t - vi har mycket att lära av barnen. Vi tror bara att vi är klokare tack vare vår erfarenhet, men "något" tappar vi bort på vägen. Jag älskar dessa viktiga samtal med barnen.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...