söndag 14 mars 2010

ÄR JAG ALLTID POSITIV GLAD OCH KLÄMKÄCK - ELLER?!

En coach är väl alltid positiv och glad och vill och kräver att alla andra också ska vara det?!
Och jag vaknar alltid på rätt sida, ser alla motgångar som härliga problem att lösa och tycker att livet ALLTID är fantastisk.

Nej, så är det så klart inte.
Jag skulle vilja påstå att jag i grunden är en positiv människa Men självklart kan jag också ha mina dåliga dagar. Jag tänker inte alltid rationellt och reagerar med ilska och frustration över situationer fastän jag logiskt vet att det inte hjälper.

I mitt jobb som coach är mitt mål att så många som möjligt ska må så bra som möjligt. Men det innebär inte att mina kunder alltid ska vara glada, positiva och hantera motgångar med en klackspark.
Livet är upp och ned. Förhoppningsvis består det av betydlig fler "upp". Men alla stöter på motgångar, hamnar i svackor och mår dåligt i perioder(även jag). Det ingår i paketet som vi kallar livet. Dessutom tror jag att det är VIKTIGT att gå igenom dessa perioder. Det är DÄR all utveckling sker. Det är DÄR du växer som människa och lär dig för livet. Det är DÄR du lär dig att uppskatta det goda du faktiskt har i livet. Så länge du mår bra och allt flyter på som det ska är det skönt - men inte ofta utvecklande.

Det händer att jag råder mina kunder till att "stanna kvar" i sina eländiga tankar medvetet en period. Jag tror att det kan vara terapeutiskt och renande att verkligen få må dåligt, älta, förbanna och ifrågasätta sin situation. Att VARA där en stund. Nu pratar jag inte om personer som lider av depression, utan de som tillfälligt har hamnat i en svacka)
Ibland krävs det tid för att bearbeta, fundera och jobba sig igenom en tuff period. Det går inte att glättigt dunka personen i fråga i ryggen och säga:
- Så ja! Tänk lite positiva tankar bara så ska du se att det blir bra.
Men den känslan som kommer efter en period av olust, nedstämdhet, sorg eller ilska. Den som talar om att NU räcker det! Så här vill jag inte må längre. Den är fantastisk! Lika stark och drivande som att vara nyförälskad.
Med den som drivkraft är man redo för att utvecklas och göra underverk.

Även om jag i grunden är en positiv människa och tror att alla har möjlighet att förbättra sina liv på olika sätt, så inser jag vikten av att få må dåligt ibland. Jag förlåter mig själv när jag inte agerar som jag "borde" (blir arg över något oviktigt, känner frustration eller blir irriterad över mitt eller andras beteende). Självklart måste jag då också ha förståelse och förlåtelse när människor i min närhet agerar på samma sätt.
Vi gör så gott vi kan. Vi är alla elever i skolan livet.
En alldeles fantastisk och lärorik skola - för det allra mest!


3 kommentarer:

 1. Åh, vilket härligt inlägg. Nu ska jag fortsätta rensa i röran, har fått inspiration av din och de som är med i din utmanings bloggar. :)

  SvaraRadera
 2. Tack för fantastiska och fina ord. det var precis vad jag behövde dagen till ära. Varma kramar från mig!

  SvaraRadera
 3. Anonym - härligt att du finner inspiration! Visst är det bra att låta den smitta av sig!

  Alexandra - så gärna! Sänder en varm och omtänksam kram tillbaka

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...