onsdag 17 mars 2010

DYSTERKVIST ELLER OPTIMIST?

Varför är det så för många att det känns betydligt lättare att tänka en negativ tanke än en positiv?
Egentligen är det inte just det som är enklare, utan snarare så att det är lättare att tänka en tanke som du har tänkt tidigare. Har du tidigare tänkt en negativ tanke om till exempel dig själv så är det betydligt lättare att fortsätta på den banan än att tänka en ny och positiv tanke.
Det beror på att i hjärnan skapas kopplingar mellan hjärncellerna när du tänker en tanke. Ju oftare du tänker just den tanken, desto starkare och snabbar blir den kopplingen - som en sorts Autobahn mellan hjärncellerna.
Om du börjar varje morgon med att möta din blick i badrumsspegeln och tänker:
- Å herre gud vilken syn. Trött,sliten och otränad.
Då har du skapat en riktigt supersnabb Autobanh för den tanken. Då får du svårt att föreställa dig att du ens ska kunna få fram minsta lilla antydan till en positiv tanke om dig själv.

Men det går! Om du bara bestämmer dig för att börja tänka positiva tankar och sedan tränar på det. Du kan alltså "lura" hjärnan att komma in i ett mera positivt tillstånd genom att medvetet gå in för att tänk positiva tankar. Precis som i exemplet nedan, i förra inlägget.
Om du tycker att det är svårt att börja med att tänka positiva tankar om dig själv (p.g.a. vanan att tänka negativa tankar) så kan du börja med något mer neutralt - som vädret till exempel.

Så öva på! Om ett tag kommer du att känna av att det faktiskt gör skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...