torsdag 18 mars 2010

ÅLDRAS VI MED STOLTHET?

Är det inte märkvärdigt att vi i dagens samhälle lägger ner så mycket tid och pengar på att motverka vårt åldrande? Jag tänker på ”magiska” cremer, kirurgiska ingrepp och fanatiska dieter. Ändå är det en sak som är säker. Vi blir alla äldre. Oavsett hur gamla vi är här och nu så åldras vi hela tiden. Och det ska vi skämmas för. Varför?
Jag har inga som helst problem med att man vill hålla sig i form, är intresserad av kläder och mode och vill se snygg ut – oavsett ålder. Men måste vi konstant föröka se så mycket yngre ut som det bara går? Vad är det för fel med att stå för sin ålder och vara stolt och glad?
Jag är själv 41 år, 42 i maj. En helt ok ålder om du frågar mig. Jag ser att jag ”åldras” och att mitt utseende förändras, men jag känner samtidigt att det är helt naturligt. Jag börjar få grått hår och jag tycker faktiskt att det är riktigt snyggt. Jag tycker visserligen att det är roligt att ändra frisyr och hårfärg, men jag kan definitivt tänka mig att låta mitt hår bli naturligt grått utan att färga över det nu.

Nu undrar jag ändå om det inte är på väg att hända något i samhället. Jag såg underbart vackra Agneta Sjödin på omslaget av senaste numret av Topp Hälsa och där syntes klart och tydligt gråa, vackra och naturliga slingor. Såg en annan artikel någonstans, minns tyvärr inte var, där en topmodell inte hade brytt sig om att färg över den grå utväxten (tänk att topmodeller också blir gråhåriga;).) Tänk om det faktiskt är så att vi kan börja vara stolta över att vi åldras. Tänka att det är en fullkomligt naturlig del av livet. Inget är så vackert som en människa som är tillfreds med sig själv, stolt över den hon är och nöjd med hur hon ser ut. Då har hårfärg, rynkmängd eller valkar ingen som helst betydelse.

Vad tror ni? Kommer vi att kunna vara stolta och vackra i grått hår och med rynkor och häng i framtiden, eller är det kirurgen och hårfärgen som regerar?

Ps. Tycker man att rött hår eller brunt hår eller blått hår är snyggare än grått så kan man ju för sjutton färga. Men då för att man tycker att det är snyggt, inte för att man måste.

11 kommentarer:

 1. Såg att Du läser Ingelas bok just nu... en riktig mysbok :-)

  SvaraRadera
 2. Jag såg samma tidning härom dagen och reflekterade över Agneta Sjödins gråa hår. Och vad jag tänkte var: Heja Agneta! Hon är så vacker och jag tycker att det är härligt att hon står för hur hon ser ut och den hon är.

  Själv ser jag också hur jag förändras och inser att det bara är att gilla läget. Rynkorna kommer inte bli färre. Däremot satsar jag på så många skrattrynkor jag bara kan.

  /Daniela

  SvaraRadera
 3. Resonerade precis som du - tills jag blev sjuk och fyllde 50. ;)

  Ang. frågan hos mig om det där med att lagra energi, så vet jag inte om det är "vetenskapligt" möjligt - men det är den taktiken jag prövar nu för tiden - istället för den gamla som inte funkade. ;) Får se om det blir bättre i längden.

  Hoppas att våren är på gång hos dig också och att du får en fin helg!

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas verkligen det! Fyllde själv 40 igår och har haft en hel del ångest över det. Men det lustiga är att jag idag känner mig precis likadan som i förrgår.. ;)
  Mycket ångest för ingenting.

  SvaraRadera
 5. Min mamma blev så vacker när håret grånade. Vi barn sa att det var vår förtjänst..
  När jag, vid kanske 28 års ålder, frågade min dåvarande man om han tyckte jag skulle tona håret, svarade han: Nej, det behöver du inte, men du kan ju göra det när håret blir grått.
  Då blev jag arg. jag vill inte färga för att dölja, utan för att få omväxling. Har tonat i lite olika kastanjeröda färger nån gång om året. Men precis när jag skulle göra om det nu i januari, så läste jag om alla allergiska reaktioner.. och gav bort färgen.
  Har fått några grå hårstrån, som ännu inte syns (tror jag ;-). Men är alltid grått hår av en annan "konsistens" än det vanliga? Jag har självfall, men de gråa hårstråna är lite mer krusiga ??

  SvaraRadera
 6. Jag tror absolut att det unika kommer att accepteras mer och mer. Vi ska inte längre vara stöpta i samma form, utan är vackra var för sig. Undrar om jag tror så här bara för att jag är 35 + och själv tycker att det unika är det bästa ;) Kram till unika och fina du

  SvaraRadera
 7. Jag tror det är "farligt" att låta operera sig. En operation medför ju alltid medicinska risker, plus risken att man inte blir nöjd, men det jag menar egentligen är: har man väl börjat, så kan man nog inte sluta. Dvs, vill jag vara vacker (=se naturligt åldrad ut) vid 90, så ska jag inte börja med operationer. Hårfärg kan man ju ändra desto fler gånger, de fastnar ju inte, som kinderna gör.
  En kompis till mig, sa nöjt, vid 29: ser du, jag börjar få rynkor vid ögonen. det betyder att jag har erfarenhet!

  SvaraRadera
 8. Håller absolut med, ålderstecken ger karaktär...något att vara stolt över,
  hälsar en 43-årig
  Lydia ;o)

  SvaraRadera
 9. Iren - åh jaaaa, visst är den!

  Daniela - Visst är hon vacker! De hade lätt kunna retuschera bort de grå, men jag tror att det var ett medvetet val att låta det vara.
  Skrattrynkor SKA man ha många av.

  S o F - jag förstår att man ser på åldrande på ett helt annat sätt när det innefattar sjukdom.
  du får berätta mer om ifall din teori om att lagra energi fungerar när du provat ett tag. Mycket intressant, tycker jag.

  Susan - du ser ingen skillnad alls på att vara 39 år och 364 dagar och att vara 40 år ,-). Stort grattis i efterskott till dig!

  Maria - du blir säkert lika vacker som din mamma när ditt hår blir helt grått. Visst är det så att de gråa stråna kan ha en helt annan konsistens. Konstig...

  tant t - det ÄR så. Unikt är underbart och du är unik. Kram tillbaka.

  Maria - jag tror också att det är lätt att man inte kan stoppa om man börjar operera. Oftast är inte problemet något i utseendet utan det ligger djupare, i själen. Och den kan man inte operera bort. Den måste man ta hand om och vara snäll mot.

  SvaraRadera
 10. Hmm... Jag har inte gjort några skönhetsingrepp och har ännu inte blivit gråhårig. Rynkor har jag inte heller. Men jag kan nog känna att hårfärgning etc handlar om annat än att det inte är accepterat att bli gammal.
  Själv sminkar jag mig varje dag. VARJE dag. Även om jag är ensam hemma. Och jag tar på mig rena kläder och går inte omkring i speciella kläder för att jag är hemma och ingen ser mig. Inte för att det inte skulle vara accepterat, utan för att jag mår bra av att se så bra ut som möjligt. JAG känner mig piggare, fräschare och starkare om jag ser så ut. Det måste väl vara detsamma som att man gör sitt bästa för att se så bra ut som möjligt genom färg eller krämer? Eller ingrepp om man vill gå till ytterligheterna.
  Jag känner nog snarare att ingen människa skulle bry sig om jag har grå hårstrån eller rynkor. Och JAG skulle faktiskt inte bry mig om någon brydde sig. Men jag vill KÄNNA mig så vital som möjligt. Och ser jag pigg, ung och stark ut känner jag mig oftare så. "Skönhet kommer utifrån!" alltså. Eller hur var det nu? ;-)

  SvaraRadera
 11. Lydias gröna fingrar - :-D

  Camilla Toniolo - jag menar också att det är helt ok att färga håret för att man vill och för att man kanske trivs bättre i en annan färg. Vad jag tycker är synd är om man känner sig tvunegen att göra det för att inte det gråa håret ska synas. Jag tror precis som du att vi mår bra av att ta hand om oss - vad nu det innebär, för det är så individuellt. Plastikkirurgi för att dölja åldrande är jag skeptisk till därför att jag tror att det ligger på ett annat plan än ytligt. Sedan tycker jag så klart att alla har rätt att fatta egna beslut.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...