onsdag 24 mars 2010

DITT VÄLMÅENDE KAN INTE HETSAS FRAM

Snart kommer vi att överösas av rubriker i ”kvällspressen” och alla andra tidningar om att vi ska ”Gå ner 10 kg på 2 veckor”, ”Kom i bikiniform med vår specialgympa” osv. Tyvärr är det så att dessa rubriker säljer. Ännu mer tyvärr är att dessa stressa-sig-i-form-metoder inte fungerar. Åtminstone inte i det långa loppet.
Känner du dig i form fysiskt?
Är du nöjd med din vikt och din fysiska hälsa?
Om inte så har du naturligtvis möjlighet att förbättra dina förutsättningar. Men, ge det lite mer tid för du mångdubblar du chanserna till att du ska få ett hållbart resultat.

Det här är mina råd till dig som vill komma i form och stanna där:
1. Se över dina motionsvanor. Vardagsmotion är underskattat. Skaffa en stegräknare och se hur många steg du går i snitt på en dag. 10.000 – 12.000 är optimalt. Om du går betydligt mindre än så är det bra om du successivt kan öka stegmängden.
2. Se över dina matvanor. Vad är det du äter som faktiskt är onödigt. Ta bort nattmackan och allt annat som du äter fast du inte är hungrig.
3. Bli en gourmet. Var kräsen och välj det du tycker om och ät och njut av det.
4. Ät långsamt och njut av det du äter. Ingenting är förbjudet, men det du äter ska du njuta av. Alltså ingen hetsätning där du inte ens hinner känna smaken.
5. Prova nya motionsformer och se om du hittar något som du tycker är lustfyllt.

Om du följer dessa råd i 4- 6 månader ska du se att de händer mycket med din kropp. Och det är inga konstigheter utan helt enkelt sunt förnuft – och det håller i längden; -).

4 kommentarer:

 1. Håller verkligen med. En kul bok som faktiskt förespråkar det mesta av det du skriver är "Franska kvinnors smala hemligheter : smarta kvinnors guide till ett gott och hälsosamt liv" skriven av Mireille Guiliano. Den är jättefin och rolig att läsa. Inte alls en dietbok, snarare en levnadsbok av kvalitet. Har precis läst ut och är superinspirerad.

  SvaraRadera
 2. Hitta rätt tillfälle i livet. Som sagt det går inte att stressa fram resultat och gör du det så kommer det inte att fungera i längden.

  För min del kom förändringarna lite av sig själva, jag vet att jag behöver gå ner i vikt och när jag sedan varit utan kaffebröd i två dagara, bara sådär. Så varför skulle jag då inte klara det längre?

  Ett tipps till din punkt 2 är att skriva ner allt du äter under en vecka och andra veckan så skriver du vad du äter och hur du kände dig då (ledsen, arg, övergiven osv.) då fick jag ganska snabbt veta varför jag åt sådant jag inte borde. Det blir mer svart på vitt och lättare att arbeta med sen.

  Ha en fortsatt bra dag :)

  SvaraRadera
 3. och också (som jag jobbar mycket med med mina klienter) - se över varför du äter som du gör - finns det ngt annat behov som gör att matbeteendet ser ut som det gör. Genom att i sådana fall tillfredsställa det behovet på annat sätt än genom mat är det också enklare att gå ner i vikt.

  SvaraRadera
 4. Alexandra - oh, låter som något jag skulle gilla. Ska kollas upp. Tack för tipset!

  Kicki - låt det få ta den tid som behövs. Det tror jag blir bästa och mest långsiktigt resultatet.

  Yogamamman - absolut. Det kan finnas många anledningar till att vi äter mer än vi bör. Få av oss har väl egentligen idag ett fullt naturligt förhållande till mat. Vi äter av en massa olika anledningar varav hunger ofta kommer långt ner på listan. Jag brukar låta mina kunder skriva mat- och känslodagbok för att lära sig att se ett mönster i ätandet.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...